• Gratis verzending vanaf € 70 
    Voor tuinmeubelen en grote pakketten € 29.50 verzendkosten

  • Voor 15.00 uur besteld is de zelfde dag verzonden
    (m.u.v. tuinmeubelen en andere grote pakketten) 

  • Met 4 fysieke winkels!
    > bekijk onze winkels

De historie van Tuinland

De historie van Tuinland

Hoe het allemaal begon (1919 – 1968)
De geschiedenis van Tuinland gaat helemaal terug naar het jaar 1919. Girbe Drenth begon in dit jaar een kwekerij van groenteplanten in Assen, waar hij al snel ook ging handelen in groente- en landbouwzaden. 37 Jaren later, in 1956, wordt de zaak overgenomen door Henk Drenth, Girbe’s zoon. De zaadhandel wordt uitgebouwd tot een groot netwerk met verschillende handelsvertegenwoordigers. Al deze vertegenwoordigers hadden op hun huis een bordje met ‘Drenth zaadhandel depot alhier’. Daarnaast was Henk Drenth met zijn planten en zaden ook op vele markten in Drenthe te vinden. Op deze markten verkocht hij ook perk- en kamerplanten, sommige gekweekt onder glas. De grootste hit in die tijd was de cyclaam.De oprichting van een tuincentrum (1968 – 2004)
In 1968 startte Henk Drenth met een revolutionair tuincentrum waarbij zelfbediening centraal stond. In een kas werden kamerplanten verkocht en buiten werden tuinplanten verkocht, daarnaast werden er ook voor het eerst planten in potten verkocht. Net zoals nu konden klanten met een winkelwagentje de winkel door om vervolgens hun aankopen af te rekenen bij de kassa.

In 1980 besluit Henk om samen met negen andere tuinders samen te gaan werken om het op te nemen tegen grotere bedrijven. Intatuin wordt opgericht met als basis gezamenlijke inkoop en reclame. Drie jaar later komt de zoon van Henk Drenth, Girbe Drenth, in de zaak te werken. In 1984 wordt het tuincentrum ingrijpend verbouwd waarbij de oppervlakte wel twee keer zo groot wordt.

Een paar jaar later wordt er een weiland in Groningen gekocht, hier verrijst een tweede Intratuin.

In 1996 verhuist het tuincentrum in Assen en wordt daarmee de meest spraakmakende Intratuin van dat moment; een belangrijke reden dat dit gebeurt is doordat er dit keer een architect betrokken is bij de bouw van het nieuwe tuincentrum: Paul Breddels.
Een paar jaar later (in 1999) opent Girbe Drenth één van de grootste Intratuin-vestigingen in Zwolle. Paul Breddels en zijn medewerker architect Theo de Git helpen elke vierkante centimeter te ontwerpen. Het tuincentrum komt onder hun controle met honderden bouwtekeningen tot stand.

Een nieuwe weg (2004 – heden)
In 2004 is het tijd om een nieuwe weg in te slaan. Girbe Drenth wil ruimte geven aan zijn eigen ideeën. Er wordt afscheid genomen van de Intratuin-organisatie en Tuinland wordt opgericht. Een nieuwe winkel op een bekende plek, met bekende gezichten.

In 2007 verhuist Tuinland Groningen van de Hunze naar de Peizerweg en in 2008 gaat Tuinland verder in het bestaande tuincentrum in Wilp. Op 10 maart gaan daar de deuren open.

Oprichting van de webshop (2009)
Rond het jaar 2009 werd het tijd om Tuinland ook uit te breiden naar het internet en zo werd de webshop opgericht. De webshop is gevestigd in Tuinland Groningen, waar ook alle producten voor de webshop zich bevinden.

Via de webshop worden al allerlei producten aangeboden voor zowel binnen- als buitenshuis. In de toekomst is het de bedoeling dat ook planten via de webshop besteld kunnen worden. 


 

Naar top