Tuintips van de maand

Tuintips van de maand

                                   
Tuintips maart

Het hele jaar door is het belangrijk om de tuin goed te onderhouden, maar wat is belangrijk om te doen in welke maand? In deze rubriek worden tips gegeven over het onderhoud van de tuin, de vijver en het gazon in de verschillende maanden. Deze keer: maart!


De zon begint weer te schijnen en daarmee ook de zin om buiten lekker aan de slag te gaan. In maart kunnen we al echt spreken van de lentekriebels! Hoewel maart nog vrij koud kan zijn, lopen de temperaturen tegen het einde van de maand meestal alweer een beetje op. De dagen worden weer langer na een donkere winterperiode en dit zal je ook zeker merken in de tuin. Hoog tijd om de tuin gereed te maken voor het nieuwe seizoen.

Snoeien
Maart is een goede maand om struikrozen, klimrozen en leirozen te snoeien. Halverwege maart kun je knotwilgen terugsnoeien en dorre delen van vaste beplanting kunnen worden afgeknipt met een heggenschaar. Ook klimop kan worden teruggesnoeid in maart.

Balkon en terras
Als het niet te koud is buiten en het zonnetje lekker schijnt is maart een ideale maand om je terras of balkon schoon te maken. Als het dan straks echt warm is, dan kun je ’s ochtends meteen al lekker op een schoon terras buiten zitten met een ontbijtje. Zet vrolijke violen en primula’s in balkonbakken voor een ware kleurexplosie op je balkon, zo krijg je al echt het voorjaarsgevoel!

Moestuin
Zaai in deze maand tomaten, paprika’s en courgettes binnen of in een kas. Doperwten, kapucijners, pluksla, radijs, raapsteel en spinazie kunnen wel buiten worden gezaaid. Verspreid ook meteen een laagje compost over je moestuin, zodat alles goed kan groeien. Vergeet niet om het onkruid uit je moestuin te verwijderen.

Het gazon
Vanaf deze maand is het verstandig om je gazon weer 1x in de maand te gaan bemesten. Zaai kale plekken in met graszaad; wanneer het weer warmer wordt zal het zaad snel ontkiemen en heb je zo weer een mooi groen gazon. Zaaien kan vanaf deze maand tot in de herfst.

De vijver
Wanneer het deze maand nog vriest, maak dan geen wak in het ijs door erop te slaan. Een wak kun je het beste maken door een hete pan door het ijs heen te laten smelten. Vissen hoef je niet te voeren wanneer de temperaturen in de vijver onder de zes graden zijn; je mag ze weer beginnen te voeren wanneer de temperatuur van het water 10°C heeft bereikt. Had je netten over het water gespannen tegen vallende bladeren? Dan kun je deze nu weer weghalen. Haal afgestorven waterplanten weg om verzuring in de vijver te voorkomen.

Dieren in de tuin
Hang een nestkastje op voor de vogels!  Zaai daarnaast planten die in de herfst besjes krijgen voor de vogels. Bovendien kun je bloemen zaaien die in de warmere maanden insecten zoals bijen en vlinders kunnen aantrekken. Ook kun je speciale bijenkastjes en vlinderkastjes in de tuin plaatsen.


 

Naar top