Tuintips van de maand

Tuintips van de maand

Tuintips februari

Het hele jaar door is het belangrijk om de tuin goed te onderhouden, maar wat is belangrijk om te doen in welke maand? In deze rubriek worden tips gegeven over het onderhoud van de tuin, de vijver en het gazon in de verschillende maanden. Deze keer: februari!

Februari is een maand van extremen wanneer het gaat om de weersverwachting. Het kan vriezen en het kan dooien. Soms regent het erg veel, maar februari kan ook juist een droge maand zijn. In ieder geval is het een maand om de planten extra goed in de gaten te houden zodat ze deze periode goed doorkomen! 

Beplanten
Als het niet vriest is februari geschikt om de meeste soorten kuipplanten te verpotten, ook kun je bijvoorbeeld Citrusbomen nu al verplanten. Voeg extra kleur toe in je tuin door Primula’s en Violen te planten, deze winterbloeiers kunnen wel tegen een beetje kou.

Heb je een moestuin? Dan is er in februari alweer genoeg te doen! In kweekkassen kun je nu al allerlei groenten zaaien. Voorbeelden van groenten die je al in kweekkassen kunt zaaien zijn bijvoorbeeld kervel, spinazie, radijsjes, tuinkers en wortelen. Oogst nu ook de laatste wintergroenten, als je te lang wacht kunnen ze namelijk bitter worden. Wanneer de grond niet bevroren is kun je deze losmaken en eventueel wat compost of oude tuinmest toevoegen om het klaar te maken voor het nieuwe seizoen. 

Snoeien
Er valt genoeg te snoeien in de tuin deze maand (mits het niet vriest)! Het wordt nu echt tijd om heesters en andere planten en struiken te snoeien, anders zullen ze in de zomer niet in topstaat zijn. Let bij het snoeien van coniferen op dat je niet te diep terugsnoeit, alleen de Taxus mag ver teruggeknipt worden. Ook is het tijd om fruitbomen te snoeien, snoei je appel- en perenbomen op zo’n manier dat het hart van de kroon voldoende licht krijgt. Leg van het snoeihout een takkenhaag voor vogels en insecten. 

Vijveronderhoud
Pas goed op reigers, juist in de maanden januari en februari zullen ze vijvers vaker bezoeken. Mocht het vijverwater bevroren zijn, maak dan geen wak door een gat in het ijs te slaan. Wil je wel een wak maken, gebruik dan een hete pan en laat deze door het ijs heen smelten. Voer de vissen nog niet! De vissen hoef je pas te voren als het water ongeveer een temperatuur van 10 graden heeft bereikt, onder de zes graden hoeven ze niet gevoerd te worden. Controleer deze maand ook de zuurgraad van de vijver en corrigeer deze als dat nodig is. 

Vogels in de tuin
Hang een voederhuisje op samen met wat vetbollen en vogelzaad (of een leuke vogeltaart) voor de vogels. Juist in deze periode kunnen tuinvogels nog wel wat extra voer gebruiken. Let er echter wel op dat alles op een plek hangt die moeilijk te bereiken is voor katten! Maak nestkastjes schoon en hang nieuwe op zodat de vogels er alvast aan kunnen wennen, wie weet maken ze dit jaar dan wel een nestje in jouw tuin!

                                     
 

Naar top