Braam Zoet 'Thornless Evergreen' - Doornloos
De Thornless Evergreen is zowel een sierlijke als een erg lekkere, stevige braam die heerlijk zoet is.
Lees meerDe Thornless Evergreen braam is zowel een sierlijke als een stevige, lekker zoete braam. En heel prettig, er zitten geen doornen aan. De bramen zijn laat in het seizoen rijp van augustus/september. Het is een zelfbestuivende plant. Plant de bramenstruik op een zonnig plekje of in halfschaduw.
Je bewaard bramen en frambozen niet zo lang of je moet ze invriezen. Bewaar ze ongeveer voor drie dagen in de koelkast. Maar veel lekkerder om ze gewoon direct op te eten nadat je ze geplukt hebt. Je kunt bramen/frambozen het beste niet afspoelen onder de koude kraan maar in een vergiet doen en deze in een bak met water zetten. Zo kneus je de bramen/frambozen niet.
Bramen en Frambozen eet je meestal zo direct na de pluk op. Maar ook lekker op een taart of met ijs en slagroom. Ook hier jam of saus van maken is prima te doen. De framboos is caloriearm en rijk aan vitamine C en vezels. Ze bevatten unieke antioxidanten met de moeilijke naam ellagitannines. In reageerbuizen hebben ellagitannines interessante kankerremmende eigenschappen. Het is helaas nog niet bekend of dit ook zo werkt in het lichaam. Bramen bevatten veel mineralen en anthocyanen. Van alle fruitsoorten bevatten bramen de meeste vitamine E en zijn bramen het rijkst aan calcium en tevens leveren ze ook veel ijzer en magnesium. Deze mineralen zijn nodig voor onze spieren, onze botten en ons bloed.
Snoeien
Dikke takken bind je vast in het voorjaar. Deze geven de mooiste vruchten. Alles wat dan nog te veel is kun je snoeien. Na de oogst de takken waaraan de vruchten hebben gezeten volledig snoeien.
Bemesting
Bramen houden van humusrijke, lichtzure grond. Geef dus een organische meststof.