• 4 grote winkels
  • Al 100 jaar plant- en tuinkennis
  • Online kerstshop
0
Totaal:  €0,00
Bestellen

Alles wat je wilt weten over je kamerplanten!

Jet - Tuinland 15 januari 2020
Alles wat je wilt weten over je kamerplanten!
Alles wat je wilt weten over je kamerplanten!
Laten we maar meteen beginnen met de kamerplanten trends van 2020: het mag dit jaar allemaal lekker druk en zelfs een tikkeltje chaotisch! Hiermee bedoelen wij dat je zoveel mogelijk verschillende planten met elkaar kan gaan combineren. De planten kun je allemaal in verschillende potten doen waardoor het nóg wat speelser wordt. Je ziet dat de groene kamerplanten het goed blijven doen en daardoor weer erg populair zijn! Door verschillende planten met elkaar te laten matchen in verschillende kleuren groen, creeër je een soort van Urban Jungle. Hieronder zetten wij de top 7 kamerplanten voor je op een rijtje en geven wij je er gelijk een aantal handige verzorgingstips bij!

1. Olifantsoor - Alocasia Zebrina 
Deze kamerplant is een opvallende verschijning met zijn zebra kleurige stengels. De lange stengels zijn aan de bovenkant voorzien van een groot blad (olifansoor) en maken de plant daardoor erg speciaal en sierlijk. 
Als de bladeren slap gaan hangen is er te weinig water aanwezig in de cellen. Het is daarom belangrijk dat de potgrond van deze kamerplant licht vochtig blijft. Bij teveel water kunnen de wortels in een laagje water komen te staan wat wortelrot veroorzaakt. De bladeren krijgen dan geel/bruine randen. Oude bladeren van een Alocasia worden op een gegeven moment afgestoten. Sproei de plant regelmatig, wat ook de kans op spint afneemt. Geef de plant regelmatig vloeibare kamerplanten voeding maar nooit teveel.

Zet de plant op een zonnige plek in de kamer. Hier voelt deze plant zich namelijk helemaal op zijn gemak. Bij gebrek aan zonlicht zullen de bladeren lange stengels krijgen omdat ze het zonlicht proberen te bereiken. Draai de Alocasia regelmatig. Omdat de plant best wel snel groeit is regelmatig verpotten noodzakelijk. De plant krijgt nieuwe voedingsstoffen, luchtigere grond en meer ruimte voor wortelgroei.


2. Ananasplant - Ananas Comosus Corona 
Een zeer populaire plant! Deze Ananas Comosus Corona heeft een prachtige ananas in het midden van de plant, de plant is niet gekweekt voor consumptie maar als sierplant. De vrucht is compacter dan die van de grote eetbare ananas. De ananasplant vindt het fijn als je hem ongeveer 1 keer per 2 weken een beetje water geeft. Of iets eerder als hij het erg warm heeft gehad en zijn grond droog aanvoelt!
Om ervoor te zorgen dat dit niet te snel gebeurd staat het ananasplantje het liefst niet direct in het zonlicht, maar ook niet volledig in de schaduw. Het liefst dus een beetje er tussenin. Om deze prachtige kamerplant nog meer te verwennen vind hij het ook erg fijn als je hem 1 keer in de maand een beetje voeding geeft.


De geurstoffen van de ananasplant werken ademweg-verwijdend en de plant produceert ’s nacht extra zuurstof en de stevige bladeren worden ca.30 cm lang. 


3. Kentia Palm - Howea Forsteriana 
Het fijne aan deze palm is dat deze makkelijk te onderhouden is. Doordat deze kamerplant weinig licht nodig heeft kan hij een donkere hoek in de kamer opfleuren. In de winter hoeft de Kentia palm maar 1 à 2 keer per week water te krijgen en in de zomer is 1x per week voldoende. Je moet hiervoor wel zelf even de grond controleren. Het oude blad van een Kentia palm kan het beste zo dicht mogelijk bij de stam worden weggeknipt. Ook bruine bladranden kunnen makkelijk weggeknipt worden. De Kentia palm maakt vervolgens aan de bovenkant weer nieuw blad aan. De plant heeft weinig last van ziektes, is luchtzuiverend en niet giftig. 

4. Pannenkoekplant - Pilea Peperomioides
Een echte retro kamerplant die ook ontzettend populair blijft. Deze Pannenkoekplant, of Pilea Peperomides, heeft platte ronde bladeren die je aan pannenkoekjes doen denken. 
De Pilea Peromioides staat graag op een zonnig plekje. Tijdens warme zomerdagen wil de Pilea wel graag op een iets minder zonnig plekje staan om gele bladeren te voorkomen. Probeer steeds een nieuwe plek te bedenken voor de pannenkoekplant als de bladeren geel worden of slap hangen, hij krijgt dan of teveel of te weinig licht. Gele bladeren kun je er heel makkelijk uit halen. Kortom: een ontzettend leuke en vooral hippe plant die erg makkelijk is in onderhoud!


5. Monstera - Gatenplant Pertusum 
Weer een zeer populaire plant, de Monstera! De Monstera Pertusum wordt vaak ook wel gatenplant genoemd. Dit is een prachtige en sterke kamerplant die je woonkamer een heerlijke sfeer geeft. Deze gatenplant staat  niet graag in direct zonlicht. Veel liever heeft hij een lichte, of een plek in de halfschaduw. De Monstera Pertusum wordt uit stek gekweekt en is een echte klimplant. Daardoor heeft hij veel steun nodig, vaak door middel van het gebruik van een mos- of cocosstok. Als de plant langer dan 120 cm wordt beginnen ook de eerste gaten in het blad te komen. Het is beter om tocht te vermijden. De ideale luchttemperatuur is 18-22 graden. Geef de plant één keer per week handwarm water en probeer de grond te vochtig houden.


Leuk om te weten: wil je de plant graag in een kleiner formaat? Wij hebben de Monstera Minima ook in ons assortiment voor slechts € 9,99 
6. Calathea Wavestar 
De Calathea wordt ook wel 'Living Plant' genoemd omdat hij unieke eigenschappen heeft: hij sluit  's nachts zijn bladeren om de volgende morgen zijn mooie grote bladeren weer te openen. Deze bladeren bevatten allemaal een uniek, meestal geveerd patroon. De Calathea heeft mooie grote bladeren waardoor hij heel goed CO2 omzet in zuurstof en de lucht zuivert. De plant regelmatig water geven. In de zomer ongeveer 2x per week, maar de Calathea staat niet graag met de voeten in het water. 's Winters mag de plant wat minder water hebben. De grond moet lichtvochtig zijn. Steek af en toe je vinger in de potgrond om te voelen of de grond te vochtig of te droog aanvoelt. En niet alleen de bovenlaag voelen. Ook staat deze plant graag in halfschaduw. De onderkant van de bladeren van de Calathea Wavestar hebben een mooie donkerrode kleur.
De Calathea is in verschillende varianten te verkrijgen. Zo hebben wij ook de Calathea Majestica Whitestar en de Calathea Tropistar

  7. Cactus 
Helaas niet te verkrijgen in onze webshop, maar de cactus mag zeker niet ontbreken in deze top 10! De cactus is eigenlijk onderdeel van verschillende trends. Je ziet de cactus veel in het botanische interieur maar is ook onderdeel van de retro woonstijl. Omdat de cactus de afgelopen jaren ontzettend populair is geworden, zien we deze mooie plant overal terug komen en past deze in iedere interieur stijl! Een cactus is gewend aan warme temperaturen en heeft daardoor niet veel water nodig. Het fijne aan een cactus is dat de plant niet snel kapot gaat en eigenlijk overal in huis kan staan, zelfs bij de kachel!

De trend van het moment is om cactussen of vetplanten in terracotta potten te zetten in bijvoorbeeld verschillende groottes. Je kunt ze in een groepje op bijvoorbeeld je salontafel plaatsen, of met z'n allen horizontaal op een mooie kast. Terracotta is een warm en sfeervol materiaal met een warme aardetint, dit past perfect bij een cactus.
 

Terra Pot Nature 11x11cm € 2,99
Terra Pot Nature 17x18cm € 8,99
Terra Pot Nature 20x20cm € 14,95

  

Genoeg inspiratie dus! Heb jij nou een mooie plant gezien maar zoek je nog een mooie pot voor je kamerplant? Via deze link vind je al onze online bloempotten!