• 4 grote winkels
  • Al 100 jaar plant- en tuinkennis
  • Online kerstshop
0
Totaal:  €0,00
Bestellen
Je webshop bestelling wordt binnen 2-3 werkdagen verzonden.

Biologische bloembollen

Informatie over de Biologische bloembollenteelt

9 augustus 2018
Biologische bloembollen
Biologische bloembollen
Bloembollen die aangemerkt worden als biologische producten worden geteeld zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. De biologische landbouwnormen zijn gebaseerd op het behoud van het milieu, natuur en landschap en gelden in de gehele Europese Unie. De biologische producten worden gecontroleerd door SKAL (www.skal.nl).

Biologische bloembollen worden geproduceerd volgens de Europese richtlijnen. Dit houdt in dat de bloembollen worden geteeld zonder inzet van chemische gewasbeschermings-, bestrijdingsmiddelen en kunstmeststoffen.
Ook nadat de bollen van het land zijn gehaald moet het proces biologisch zijn. Ontsmetting gebeurt dus niet met de gebruikelijke chemische bestrijdingsmiddelen. Zo krijgen de bloembollen een ULO behandeling om mogelijke ziektekiemen te bestrijden. Die afkorting staat voor 'Ultra Low Oxigine'. Door een gebrek aan zuurstof leggen eventuele ziektekiemen het loodje.

Belangrijk voor een biologisch product, is dat het product traceerbaar blijft. In het vervolg van de keten tot aan de consument van de biologische bloembollensoorten moet aantoonbaar zijn van welke biologische kweker het product afkomstig is. Daarvoor is het BKD-nummer (een uniek nummer per soort per kweker) het controlegetal.

Het biologisch telen van bloembollen draait om vakmanschap. Het telen van biologische bollen kent grotere risico’s dan het telen van gewone bollen. Door de lagere beschikbaarheid van meststoffen, en geringe mogelijkheid tot het bestrijden van ziekten en plagen tijdens de teelt, zijn de opbrengsten lager dan die van gewone bollen. Hierdoor zijn de kosten per bol aanzienlijk hoger dan die van gewone bollen. 

Zelf aan de slag? Bekijk ons ruime assortiment bloembollen.

0 reacties

Reageer

Reageer op dit artikel

Maximaal 1000 tekens
Je reactie is ontvangen. Deze zal op de site getoond worden nadat deze is goedgekeurd door de webmaster.
Het verwerken van je reactie is mislukt, probeer het nogmaals.