• 4 grote winkels
  • Al 100 jaar plant- en tuinkennis
  • Online kerstshop
0
Totaal:  €0,00
Bestellen
Je webshop bestelling wordt binnen 2-3 werkdagen verzonden.

De Iris... Elegantie op een vaas!

Monique 13 maart 2019
De Iris... Elegantie op een vaas!
De Iris... Elegantie op een vaas!
De Iris – Elegantie op een vaas!!

De iris is met zijn drie hangende en drie staande bloembladeren een mooie elegante naturel voorjaarsbloem.
De iris is een bloem die kan meten aan de regenboog. De bloem komt in bijna alle kleuren van de regenboog voor, op echt rood na.
De vergelijking met de regenboog komt uit de Griekse mythologie. De godin Iris daalde regelmatig af langs de regenboog van de hemel naar de aarde als boodschapper tussen de goden en mensen.
De iris is een bloem met een uitbundig karakter.

Wat is de oorsprong van de iris?

De iris behoort tot de lissenfamilie en komt in het wild in ongeveer 3000 soorten voor, vooral in de noordelijke klimaten. De bloemen groeien uit bollen die talent hebben voor overleven in droge, koude en vochtige gebieden.
De iris komt ook veel voor bij sloten, als je daar de iris spot weet je dat de waterkant laag is, want irissen groeien goed bij laagstaand water.
De meest voorkomende bloem is de Hollandse iris. Slank, sierlijk en verkrijgbaar in veel blauwtinten van hemelsblauw tot staalblauw en lila. Er zijn ook gele, witte of zelfs tweekleurige irissen. De Duitse iris komt voor in vele kleuren, heeft grovere bloemen en draagt op de onderste kelkbladeren draden die lijken op een baard. Ze worden daarom ook wel baardirissen genoemd.

Hoe verzorg ik mijn iris?
 
  • Snij 3-5 centimeter van de stelen af met bijvoorbeeld een snoeischaar of scherp mes. Plaats de irissen in vazen met schoon en niet teveel water ( ongeveer 5 cm water is voldoende )
  • Voeg snijbloemenvoeding toe, deze voeding zorgt ervoor dat de bloemen mooie open komen en goed houdbaar zijn.

  • Zet de iris niet op de tocht, niet in de felle zon en niet te dicht bij de verwarming. Zet de bloemen ook niet te dicht bij een fruitschaal, fruit produceert ethyleengas waardoor bloemen snel verouderen.