• 4 grote winkels
  • Al 100 jaar plant- en tuinkennis
  • Ruime garantie!
0
Totaal:  €0,00
Bestellen
Levertijd webshop 3 werkdagen | Levertijd tuinmeubelen 1 werkdag!

Dineren aan een mooi gedekte tafel eet fijner

Rianne 2 oktober 2020
Dineren aan een mooi gedekte tafel eet fijner
Dineren aan een mooi gedekte tafel eet fijner
Niet iedereen heeft het in de vingers, maar een tafel mooi opdekken is soms een hele kunst. Gebruik je onderborden of niet? Zijn servetringen nog van deze tijd? Ik probeer je onzekerheid wat weg te nemen en ga je wat tips geven over het dekken van een mooie kersttafel.

Je start met een uitzoeken van een thema voor je tafel. Kies één kleur thema en voer dat door in de gehele tafel. Uitzonderingen zijn er zeker, maar maak het jezelf makkelijk. Je begint vanaf het midden en werkt zo naar de buitenkant van de tafel toe. Het mooiste is om iets van natuur (planten, kerstboompje, bloemen) in het midden te plaatsen. Vanaf dit punt kan je verder gaan werken. Een grote kandelaar is ook een goede optie, maar niet aan te raden met kleine kinderen i.v.m. brandgevaar.

 
Daarnaast kan je nog kiezen tussen een tafelloper of tafelkleed. Kies niet een te groot tafelkleed, overhangend tafelkleed ziet er direct zo slordig uit. Wat je ook kan doen, is de overhangende delen vast plakken aan de onderkant van de tafel. Zodat je dat netjes weg gewerkt. Een tafelloper geeft vaak een speels effect.

Dan kan je daarna beginnen met het dekken van de tafel met servies. De meesten hebben vaak een apart kerstservies. Aangezien het maar één keer per jaar kerst is, mag alles uit de kast getrokken worden. Ik zeg: gebruik je mooiste servies en begin met het grootste bord onder. Het liefst nog een onderbord. Je werkt van groot naar klein. Je eindigt met het bord voor het voorgerecht, als er soep is, uiteraard met de soepkom. Na het voor- en hoofdgerecht worden de borden afgeruimd, het onderbord blijft altijd liggen.

Het bestek mogen we ook niet vergeten. Tegenwoordig heb je zelfs verschillende kleuren bestek, ga eens voor zwart of goud, een keer wat anders. Maar zilver is natuurlijk ook nog steeds prima. Leg alleen bestek op tafel wat ook daadwerkelijk gebruikt gaat worden. Het lijkt altijd heel chique een vol gedekte tafel, maar dat zorgt vaak ook voor verwarring. Welk vorkje gebruik je waar voor? Alleen het hoognodige komt op tafel!Het is natuurlijk ook fijn om na iedere gang even je mond te kunnen afvegen, en nee! niet aan het tafelkleed. Maar aan de katoenen servetten! Stijl ze af met een mooie servetring. Of je vouwt er een mooie vorm van en legt deze boven op het bord van het voorgerecht. Dit seizoen zien we weer luxe servetten voorbij komen, met allerlei printjes en stoffen, dit is vaak de eyecatcher van de tafel. Er is nog een ding waar je rekening mee moet houden en dat zijn de drankglazen. Vaak word het diner geserveerd met wijn, dus de wijnglazen mogen alvast op tafel. Vaak willen mensen daar ook een glaasje water bij. Die kan je er schuin tegenover plaatsen en een mooie karaf met water op tafel zetten. Zo zijn je gasten vrij om op ieder moment water te kunnen pakken. Voor de mensen die geen wijn drinken, kan je wijnglas weg nemen en omruilen voor een frisdrankglas. Het water glas mag blijven staan.Als laatste versier je de tafel met kaarsen of waxinelichtjes, wil je er een echt feestje van maken dan kan je nog glitters aan de tafel toevoegen of pailletten. Of stukjes geurende dennentakken. Het is maar net van welke stijl je houdt. Wil je het echt helemaal goed doen, kan je zelf nog een menukaart maken en deze plaatsen op de borden. Het is maar net hoe veel moeite je erin wilt steken. Kijk verder in ons assortiment voor de kerst van de tafelkleden, lopers en servetten. We hebben zelfs een klein assortiment kerstservies.