• 4 grote winkels
  • Al 100 jaar plant- en tuinkennis
  • Ruime garantie!
0
Totaal:  €0,00
Bestellen
.

Een exotische kamerplant: de Vlinderorchidee

Haal de kleuren van de Indian Summer in huis met de Phalaenopsis

Samantha 30 augustus 2018
Een exotische kamerplant: de Vlinderorchidee
Een exotische kamerplant: de Vlinderorchidee
De kamerplant van september is er één met een exotisch tintje, de vlinderorchidee. De kleuren van de vlinderorchidee passen helemaal bij het thema Indian Summer.

Hoe komt de vlinderorchidee aan zijn naam?
De vlinderorchidee dankt zijn naam aan de vorm van de blaadjes die lijken op de vleugels van een vlinder. Ook komt de naam maanorchidee voor in de volksmond bij deze kamerplant van september. De Griekse naam is phalaenopsis en komt van ‘phalaina’ wat mot betekent en ‘opsis’ wat ‘gelijkend’ betekent.


Hoe verzorg ik mijn vlinderorchidee?
De vlinderorchidee houdt niet van te veel water, geef eens in de zeven dagen water op het moment dat de aarde droog aanvoelt. Hiervoor kun je een houten stokje gebruiken, bijvoorbeeld een cocktailprikker. In huis dient het minimaal 15 ⁰C te zijn, een koudere omgeving is funest voor de knoppen van de vlinderorchidee. De wortels verharden ook in een koude omgeving. De vlinderorchidee is een tropische plant waardoor hij van licht houdt, maar let wel op want de vlinderorchidee houdt zeker niet van direct zonlicht. Wanneer je een woning hebt waar de luchtvochtigheid laag is kun je de kleine knopjes besproeien zodat deze niet uitdrogen voor het bloeien. Gebruik voor de vlinderorchidee speciale voeding. Het is daarnaast ook verstandig om de twee a drie jaar de orchidee te verpotten. Bij Tuinland hebben we verschillende (doorzichtige) potten waar jouw orchidee helemaal tot zijn recht komt. Heb je veel bloemen en ben je bang dat het steeltje breekt? Gebruik dan de clips waarmee je eenvoudig het steeltje aan een houten stokje klemt.


Waar komt de vlinderorchidee vandaan?
De vlinderochidee komt oorspronkelijk uit de regenwouden van Australië, Nieuw-Guinea en Zuidoost Azië. In het regenwoud groeit de vlinderorchidee in bomen, vlakbij de grond en op plekken die veel lucht door laten zoals in de spleten van rotsen of in rotsen. De orchidee groeit ook vaak bij beekjes en riviertjes.

Hoe zorg ik dat mijn orchidee twee keer per jaar bloeit?
De tweede bloei ontstaat door de orchidee net boven het tweede oog af te knippen, wel van onderen. Verzorg je vlinderorchidee daarnaast goed met mest, besproei hem goed en na  ongeveer vijf maanden kun je al genieten van de tweede bloei.