• 4 grote winkels
  • Al 100 jaar plant- en tuinkennis
  • Ruime garantie!
0
Totaal:  €0,00
Bestellen
Levertijd webshop 3 werkdagen | Levertijd tuinmeubelen 1 werkdag!

Een goed moment voor kamerplanten

Bereid je voor op een kamerplant in huis

9 juli 2018
Een goed moment voor kamerplanten
Een goed moment voor kamerplanten
Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een nieuwe kamerplant? 

Hoe groot moet of mag de kamerplant zijn?
In het grote tuincentrum lijken planten vaak kleiner, maar wanneer ze in de woonkamer staan blijkt dat de kamerplant toch vaak te groot is. Meet, voor je naar het tuincentrum komt, op hoeveel ruimte er is voor de kamerplant.

Waar komt de kamerplan te staan?
Is er veel licht, komt de kamerplant voor een raam te staan? Kies bij voorkeur een plek uit met voldoende licht, maar pas op met volle zon. Helemaal in de winter, wanneer de dagen kort en donker zijn, moet een kamerplant voldoende licht krijgen. Er zijn ook kamerplanten die goed tegen schaduw kunnen. Bijvoorbeeld de Howea, een palm die je makkelijk in het midden van de kamer kunt zetten. Maar er zijn ook planten die juist in het licht of volle zon kunnen staan. De Sanseveria bijvoorbeeld is een kamerplant die het goed in de vensterbank doet. De Sanseveria mag ook in de schaduw staan, maar dan wordt de tekening op de bladeren minder mooi.

Onze medewerkers helpen je graag met het uitzoeken van de juiste kamerplant en leggen je uit hoe je de plant het beste kunt verzorgen. 

Kies een mooie bloempot voor je plant
Wanneer de kamerplant gekozen is kan er nog een mooie sierpot omheen.
De pot waar de kamerplant in staat moet makkelijk in de sierpot passen. Zo heeft de kluit van de kamerplant de ruimte om te groeien. Potten die volledig geglazuurd zijn, zijn over het algemeen waterdicht. Toch is het verstandig om in de pot een plastic laagje te doen voor je de potgrond er in doet. Het plastic laagje zorgt ervoor dat het vocht niet in en door de pot trekt.

Als je niet zeker weet of de pot waterdicht is, is het verstandig een schotel in of onder de pot te plaatsen. Zo voorkom je in ieder geval watervlekken op de vloer of kast.

Begin onderaan altijd met een laagje hydrokorrels, dit neemt het overtollige vocht op.
Daarna de kamerplanten grond, gebruik grond die het water goed vasthoudt, bijvoorbeeld met cocosvezels.

De kluit van de kamerplant moet in de grond staan, echter op de bovenkant van de kluit mag maar een dun laagje grond komen. Als een plant te diep in de grond staat, gaat de onderkant van de plant rotten. Druk de grond stevig aan.
Boven op de grond kun je decoratiemateriaal gebruiken, bijvoorbeeld boomschors of tillandsia.

Tip van Tuinland:
In onze vestigingen kun je tegen betaling van de grond en hydrokorrels planten in potten laten oppotten. Je mag ook je eigen potten meenemen en daar een kamerplant voor uitzoeken. Vraag dan bij binnenkomst bij de klantenservice een bewijsje dat je de potten mee naar binnen neemt.


Bij temperaturen buiten onder de 15 graden moeten kamerplanten ingepakt worden.
Het temperatuursverschil kan er anders voor zorgen dat de plant blad laat vallen en sneller dood gaat.