• 4 grote winkels
  • Al 100 jaar plant- en tuinkennis
  • Ruime garantie!
0
Totaal:  €0,00
Bestellen
.

Gazon aanleggen

Wessel 12 april 2022
Gazon aanleggen
Gazon aanleggen
Bij een nieuw gazon aanleggen kun je denken aan gras aanleggen, nieuw gazon op oud gazon, grasveld aanleggen maar ook aan kant en klare graszoden leggen. Gras zaaien is een snelle manier. Het enige nadeel hiervan is dat je er de eerste twee maanden niet op kunt lopen.

Een aantal algemene aandachtspunten zijn: de periode waarin je het gras gaat aanleggen, de graszaad keuze, de bewatering en het tuingereedschap dat je gaat gebruiken voor deze klus.

Hieronder lees je meer over hoe je een gazon aanlegt en welke graszaden daarvoor te gebruiken zijn.
 

De bodem voorbereiden

Voor dat je gras kunt zaaien, gaan we eerst met de grond aan de slag. Het is belangrijk om eerst de grond klaar te maken. Dit doe je met een hiervoor bedoelde tuinspade. Met een tuinspade kun je de tuin omspitten.

Bij het omspitten steek je als eerst de spade in de grond. Doe dit zo’n 20 centimeter diep per keer. Wortelen, stenen en overig onkruid kun je na het spitten handmatig verwijderen. Denk bij het spitten goed aan de techniek. Dit om rugklachten te voorkomen. Spitten moet je namelijk leren!
 

Handige tips tuin omspitten

  • Hou de spade lichtelijk schuin zodat de spade niet te diep in de grond gaat
  • Til niet meer aarde op dan nodig is
  • Begin liever eerst met een stukje, dan in één dag de volledige tuin
Goed tuingereedschap is essentieel bij het omspitten. Het maakt je tuinklus een stuk eenvoudiger en efficiënter. Is de grond eenmaal onkruidvrij en volledig omgespit? Dan is het tijd om de grond te gaan egaliseren. Nu de grond onkruidvrij is en volledig omgespit, kun je de grond egaliseren.

Egaliseren is ook wel simpel gezegd, een heuvelige grond recht maken. De grond egaliseren doe je door middel van een hark en een tuinwals. Als eerst verdeel je de losse grond gelijkmatig met de hark. Om vervolgens het gehele stuk grond egaal te rollen of stampen met een tuinwals.
 

Het juiste graszaad uitkiezen

Nu de bodem gereed is, kan het gras zaaien beginnen. Neem van het graszaad de helft uit de verpakking en zaai hiermee in de lengterichting van de tuin. Vervolgens zaai je de tweede helft in de breedterichting.

Welk graszaad je nodig hebt, hangt af van je wensen. Je hebt namelijk graszaden die geschikt zijn voor een speelveld, een gazon in de schaduw of meer een siergazon. Hieronder leggen wij per graszaad soort uit, waar deze voor wordt gebruikt:
 

Graszaad voor een speelveld

Voor graszaden die geschikt zijn voor families met kinderen kun je denken aan speelgras. Dat is een soort gras die samen dichte zode vormen. Dit maakt dat je een sterk gazon hebt waar je kinderen op kunnen spelen. 
 

Graszaad voor gras herstel

Bij doorzaaien wordt herstel gras aangeraden. Dit is een grassoort dat zich snel vestigt in de grond en onkruid vrijwel geen kans geeft om de kop uit te steken. 
 

Graszaad voor een gazon in de schaduw

Zoek je een graszaad dat geschikt is voor gazons in de schaduw? Dan raden wij aan om schaduw graszaad te zaaien. Over het algemeen hebben de meeste grasrassen veel zonlicht nodig om goed te kunnen groeien, maar schaduw mengsels bestaan vaak uit roodzwenkgras en struisgras. Dit zijn grasrassen die fijne maar toch dichte zode vormen en goed presteren in de schaduw.
 

Siergazon

Toch liever een siergazon? Dan is siergras de beste keuze die je kan maken. Siergras is fragiel en dus niet geschikt om te betreden. Daarom is deze soort af te raden wanneer je kleine kinderen hebt. Deze grassoort geeft een frisgroene en fijne uitstraling van je tuin. 
 

Wanneer gras leggen?

Een nieuw gazon aanleggen of graszoden aanleggen kun je het beste doen in een periode waarin de grond vochtig en redelijk opgewarmd is. Met ons klimaat is dat in het voorjaar van april tot en met mei. En in het najaar augustus tot en met september.

Het is goed om te weten dat het niet al te warm mag zijn wanneer je aan deze klus begint. Als er een te droge periode wordt verwacht, kun je deze beter voor zijn of wachten tot een beter moment. 

Als de bodem warm en vochtig is, kunnen de zaden zich namelijk sneller ontkiemen. Het ontkiem proces is afhankelijk van de grassoort. Maar gebeurt gemiddeld het beste bij bodemtemperaturen van 10 tot 12 graden. 

Hoe beter de omstandigheden zijn wanneer je gras gaat aanleggen, hoe minder kans je op onkruid krijgt tussen het gras.
 

Nieuw gazon aanleggen op oud gazon

Het is ook mogelijk om op een oud gazon, een nieuw gazon aan te leggen. Daarvoor kun je het beste als eerst de oude graszoden verwijderen. Dit kan op verschillende manieren, namelijk: frezen met een freesmachine, omspitten met een spade of lossnijden met een graszodensnijder.

Eenmaal de oude graszoden verwijderd is het belangrijk om de kwaliteit van de bodem te controleren. Het proces van een nieuw gazon aanleggen begint namelijk bij het voorbereiden van grond.
 

Graszaad kopen bij Tuinland

Eenmaal je gazonnetje aangelegd, mag het onderhoud zeker niet vergeten worden. Een gazon moet natuurlijk goed onderhouden worden en daarbij is een geschikte grasmaaier onmisbaar.

In onze webshop ben je op de juiste plek voor al jouw gazon onderhoud artikelen. Denk aan graszaad, grasmaaiers en tuingereedschap. Bij ons heb je keuze uit handmaaiers maar ook elektrische trimmers en grasmaaiers.

0 reacties

Reageer

Reageer op dit artikel

Maximaal 1000 tekens
Je reactie is ontvangen. Deze zal op de site getoond worden nadat deze is goedgekeurd door de webmaster.
Het verwerken van je reactie is mislukt, probeer het nogmaals.

Gerelateerde producten

Gardena Comfort Grasschaar

Gardena Comfort Grasschaar

Verwijder eenvoudig de graskanten van je gazon met deze grasschaar van Gardena. Het handgereedschap ligt makkelijk in de hand en werkt nauwkeurig.
€28,95