• 4 grote winkels
  • Al 100 jaar plant- en tuinkennis
  • Ruime garantie!
0
Totaal:  €0,00
Bestellen
.

Geef je tuin de juiste voeding; ken de verschillende meststoffen!

Sarah 20 februari 2019
Geef je tuin de juiste voeding; ken de verschillende meststoffen!
Geef je tuin de juiste voeding; ken de verschillende meststoffen!

Wat is het belang van een goede meststof?

Je bent vast al eens bij ons in de winkel geweest om je te laten verbazen over de diversiteit aan soorten meststoffen! Maar ken je de verschillen? Je wist vast al wel dat meststoffen belangrijke ingrediënten bevatten om je planten extra voeding te geven. Zo bevatten ze belangrijke hoofdelementen die de basisvoeding voor je plant vormen als: magnesium, stikstof en calcium. Daarnaast bevatten meststoffen nuttige sporenelementen voor een vitaminerijke grond. Deze sporenelementen zijn als het ware de vitamine voor je bodem en grond. Enkele sporenelementen die je planten extra bescherming geven tegen ziektes zijn: zink, koper, ijzer en mangaan. Bij Tuinland hebben we een ruim assortiment meststoffen die al deze belangrijke voedingsstoffen in zich hebben. Laat je vooral in onze winkels adviseren welke meststof je voor welke grond het beste kunt gebruiken.

Welke soorten meststoffen bestaan er?
Organische meststoffen
Onder organische meststoffen verstaan we meststoffen die van nature zijn opgebouwd uit plantaardige en/of dierlijke stoffen. Ze stimuleren het bodemleven en verbeteren de structuur van de aarde. Vaak zijn deze meststoffen opgebouwd uit resten van beenderen, verenmeel, bloed, cacao en soja. Zodra deze organische meststoffen in aanraking komen met de bodem worden ze omgezet naar opneembare voeding voor de planten in je tuin.

Organisch minerale meststoffen
Deze meststoffen bestaan deels uit organische meststoffen aangevuld met kunstmest. Vaak verhouden deze meststoffen zich tot een verhouding van 60% organisch en de overige en 40% kunstmest. Zodra de verhouding van organisch onder deze 40% komt te liggen mag het geen organische meststof meer heten. Als voordeel hebben organische minerale meststoffen dat ze snel in werking treden.

Kunstmeststoffen
Kunstmest bevat een flinke hoeveelheid zouten die direct oplossen bij contact met water. Hierdoor word het mest direct opgenomen door de plant waardoor er vaak een onjuiste verhouding kunstmest wordt opgenomen. Vaak vertoont de plant dan een gedwongen groei en is vatbaarder voor ziektes. Daarnaast heeft kunstmest het gevaar om bij zonnig weer te verbranden met plantschade tot gevolg.

Gecoate kunstmeststoffen
Indien je liever niet te vaak bemest kun je kiezen voor gecoate meststoffen. Deze meststof heeft een soort van gecoat laagje waardoor het oplossen in de bodem wat wordt gefaseerd. Hierdoor kan de plant er langer over doen om de kunstmest op te nemen waardoor het gevaar van overvoeding uit blijft.  

Kippenmest en/ of koemest
Veel mensen denken dat koemest enorm voedzaam is voor de bodem maar dat is niet helemaal waar. Koemest bestaat voor het grootste gedeelte uit gras en is daarom niet heel rijk aan voedingsstoffen. Wel kun je koemest prima gebruiken bij de bemesting van rozen en arme grondsoorten. Kippenmest lost snel op in de grond en werkt daardoor snel in. Echter bevat kippenmest een hoge dosering ammonium en ureum waardoor de kans op verbranding bestaat. Wanneer je op zoek bent naar een voedingsrijke mestsoort raden wij het gebruik van kippenmest af.

Wil je direct aan de slag in de tuin? Bekijk hier ons online assortiment meststoffen of kom langs in onze winkels voor het complete assortiment.

0 reacties

Reageer

Reageer op dit artikel

Maximaal 1000 tekens
Je reactie is ontvangen. Deze zal op de site getoond worden nadat deze is goedgekeurd door de webmaster.
Het verwerken van je reactie is mislukt, probeer het nogmaals.