• 4 grote winkels
  • Al 100 jaar plant- en tuinkennis
  • Ruime garantie!
0
Totaal:  €0,00
Bestellen
Levertijd webshop 3 werkdagen | Levertijd tuinmeubelen 1 werkdag!

Happy Halloween!

Jet - Tuinland 9 oktober 2019
Happy Halloween!
Happy Halloween!
Op 31 oktober is het Halloween; de officiële feestdag die in het teken staat van kleurrijke Halloween-pompoenen met hun uitgesneden gezichtjes. In Nederland wordt tegenwoordig ook steeds meer aandacht besteed aan het Halloween feest. Daarnaast zie je ook steeds vaker dat er aandacht wordt besteed aan leuke tuin/-herfst decoratie in deze stijl, de pompoen wordt bijvoorbeeld veel gebruikt als basis voor tuin- en woondecoraties. 

Wereldwijd is de pompoen dus het bekendste symbool van Halloween geworden, niet alleen pompoenen maar ook de augurk en komkommer worden rond de jaarfeesten Halloween en Sint-Maarten veelal uitgehold en verrijkt met bijvoorbeeld kaarslicht. Wanneer je herfstdecoraties met pompoenen gaat maken, moet je er wel voor zorgen dat het uithollen en drogen van de pompoenen op de juiste manier wordt gedaan. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om deze kant en klaar (met gezicht) bij de winkel te kopen, of de kunststof versie aan te schaffen, maar zelf maken is natuurlijk veel leuker! 

Drogen en bewaren
Pompoenen die op de juiste manier bewaard worden, kunnen wel tot mei goed blijven.De vruchten doen het het best in een niet erg vochtige, maar ook niet volledig droge ruimte. Ze houden van een temperatuur van ongeveer 8 - 14 graden Celsius. Wanneer de ruimte waar de pompoen staat, toch te vochtig is, kun je er voor kiezen om de pompoen eerst in te smeren met Olie. 

Wat heb je nodig?
- Éen of meerdere pompoenen (als je meerdere gaat maken, is het leuk om verschillende formaten te gebruiken) 
- Een aardappelschilmesje
- Grote en kleine lepels
- Een stift 
- Waxinelichtjes
- Oude kranten of een tafelkleed 
- Een schaal of een bak om het vruchtvlees in te doen

Pompoen uithollen
Voordat je begint is het slim om de tafel te bedekken met een tafelkleed of kranten, een pompoen uithollen geeft namelijk behoorlijk wat troep. Om te beginnen snijd je de "deksel" van de pompoen, probeer deze schuin naar binnen te snijden want zo voorkom je dat de deksel in de pompoen valt als hij wat gekrompen is. 
Wanneer je gaat snijden moet je er rekening mee houden dat je het gat groot genoeg maakt om er één of meerdere waxinelichtjes in te kunnen zetten. Snijd de deksel dus niet te dicht bij de steel af! Nadat je de deksel eraf hebt gesneden, schraap je met lepeltje eerst de deksel leeg. vervolgens ga je de rest van de pompoen uitlepelen met een grote lepen, let er op dat je niet teveel van de binnenrand van de pompoen afschraapt. Hij moet wel dun genoeg zijn om straks gemakkelijk het gezicht uit te kunnen snijden maar wanneer de wand de dun wordt, wordt hij zwak en kan je pompoen instorten. 
Zodra je de pompoen uitgehold hebt,spoel je hem af met wat water en azijn. Op deze manier verleng je de houdbaarheid van de pompoen. Laat de pompoen vervolgens goed drogen voordat je verder gaat met het snijden van een gezicht. 

De pompoen snijden
Nu je de pompoen hebt uitgehold, kun je gaan bedenken hoe deze eruit moet komen te zien. Je kunt ervoor kiezen om er een gezicht uit te snijden maar andere figuurtjes zijn natuurlijk ook leuk, hierbij kun je denken aan maantjes, sterren of vleermuizen...laat je fantasie de vrije loop! Je kunt vormpjes uitsnijden maar je kunt ook kleine gaatjes prikken waar het licht doorheen kan snijden. Het prikken van de gaatjes gaat het gemakkelijkst met een kleine beitel, schroevendraaier of een scherp mes. Als je twijfelt, maak dan eerst een paar tekeningen op papier voordat je begint met snijden. 
Zodra je bedacht hebt hoe je pompoen eruit moet komen te zien, kun je de vormen die je uit wilt snijden eerst met een stift gaan tekenen op de pompoen. Vervolgens kun je de figuren eruit snijden met een mes. Tip: In plaats van de vormen uitsnijden, kun je ook koekvormpjes gebruiken om vormen uit de pompoen te steken. 

   

De pompoen versieren
Nu je je Halloween pompoen(en) uitgesneden hebt, kun je ervoor kiezen om er een waxinelichtje in te zetten en de pompoen een plekje te geven, in deze leuke mand bijvoorbeeld.
Om het nog mooier en herfstiger te maken, kun je er ook voor kiezen om je pompoen nog wat extra versiering te geven! Zet bijvoorbeeld een aantal pompoenen bij elkaar en leg er wat herfstbladeren en dennenappels omheen. Dit staat hartstikke gezellig in je tuin, voor je deur, of gewoon binnen in huis op een mooie schaal.
Als je je pompoenen echt wilt gebruiken voor Halloween, zijn kleine plastic spinnetjes of ‘spinrag’ erg leuk om je pompoen mee te versieren. Je kunt het spinrag zelf maken van uit elkaar getrokken wol of watten, maar bij veel feestwinkels kun je rond Halloween ook nepspinrag kopen. Met de spinnetjes en het spinrag zorg je voor een extra griezelige Halloween look!

Succes!