• 4 grote winkels
  • Al 100 jaar plant- en tuinkennis
  • Online kerstshop
0
Totaal:  €0,00
Bestellen

Help! Buxusmot?!

Ga de strijd aan tegen de buxusmot!

Gertjan Polet | Blogger Tuinland 12 september 2018
Help! Buxusmot?!
Help! Buxusmot?!
Wat doe je tegen buxusmot?

Heb jij ook last van die rare beestjes in je buxus? Grote kans dat het buxusmot is. Wanneer je er één ziet heb je grote kans dat je een paar dagen later er tientallen ziet. Goed om bij het zien van de eerste mot direct actie te ondernemen.

Hoe bestrijd je buxusmot?
De buxusmot geeft zelf geen schade aan de buxus maar de larven wel. Een mot legt ongeveer 800 eitjes per 8 dagen. Ga dus maar na hoeveel motten er in korte tijd in je buxus gaan zitten. De larven zorgen er voor dat de bladeren van de boom afvallen. Voor het oog is dit natuurlijk niet heel mooi, het is wel handig om te weten dat de buxus niet dood is maar enkel en alleen zijn blad verliest.

Buxusmot bestrijden: ons advies
Onze tuinman adviseert het volgende te doen wanneer je last hebt van de mot:

“Haal eerst alle bladeren die onder de boom liggen weg, hiermee haal je ook de meeste larven weg. Daarna is het goed om de boom te behandelen.

Wanneer het een kleine buxus betreft adviseer ik een handige spray van Bayer of van ECOstyle. De Bayer Decis https://tuinland.nl/nl/bayer-decis-concentraat-20ml/product/115402/. De ECOstyle Promanal R https://tuinland.nl/nl/ecostyle-promanal-r-gebruiksklaar-500ml/product/115616/. Ter voorkoming kun je dit 3 keer per seizoen gebruiken. Wanneer je al last hebt van de mot kun je elke 10 dagen je buxus inspuiten.

Buxusmot voorkomen
Wanneer je een buxushaag hebt of meerdere buxussen met mot hebt kun je het best de spray in een gieter doen met een kleine hoeveelheid water (1 op 10) en over de buxus heen gieten. Herhaal dit elke 8 dagen.”

Wanneer steekt buxusmot de kop op?
- Juli/augustus (wanneer deze maanden erg warm waren is de mot actief in september)

Is de buxusmot schadelijk voor andere planten en bomen?
- Buxusmot komt veel voor in buxushagen. De mot nestelt zich graag in vergelijkbare bladeren. Hou de omgeving dus goed in de gaten.


Advies nodig over onze producten? Onze specialisten in de winkel staan je graag te woord.