• 4 grote winkels
  • Al 100 jaar plant- en tuinkennis
  • Online kerstshop
0
Totaal:  €0,00
Bestellen
Je webshop bestelling wordt binnen 2-3 werkdagen verzonden.

Hoe leg je een vijver aan in je tuin?

Sarah 3 juni 2019
Hoe leg je een vijver aan in je tuin?
Hoe leg je een vijver aan in je tuin?

Vijvers vormen een mooi middelpunt in je tuin en dragen bij aan een diverse bio cultuur waar vissen, vogels, insecten en kikkers blij van worden! Zit je er al een tijdje aan te denken om een vijver in je tuin? Maar heb je geen idee hoe je dat aan moet gaan pakken? Met onderstaande vragen helpen we jou graag alvast een eindje op weg!

Waar plaats je de vijver?
Let bij het plaatsen van een vijver goed om de plek waar hij moet komen. Het is belangrijk dat er voldoende zon op de vijver terecht komt. Let er ook op dat een deel van de planten de vijver zullen afdekken voor daglicht, hoe meer zon hoe beter.

Welk formaat kies je voor je vijver?
Je zou het misschien niet zeggen op het eerste gezicht maar een grote vijver is gemakkelijker te onderhouden. Daarnaast kunnen planten en dieren gemakkelijker in evenwicht worden gehouden in een grotere vijver, evenals de waterkwaliteit.

Hoe diep moet je vijver worden?
Let er goed op dat je vijver niet te diep wordt, bij voorkeur niet dieper dan 120cm. Het water zal in je diepe vijver sneller afkoelen van onderen. Maar let er ook zeker op dat de vijver niet te ondiep is! Hierdoor zal het water gemakkelijk opwarmen wat weer het ontstaan van ziektes zal stimuleren. Creëer bij voorkeur een stuk of vier verschillende niveaus in diepte om zo de verschillende planten een goed onderkomen te geven. Waterlelies hebben bijvoorbeeld wortels die heel diep wortelen. Daarentegen houdt snoekkruid weer meer van ondiep water. Zorg voor variëteit en laat je daarbij adviseren door onze deskundige medewerkers van de vijverafdeling.

Voor welke ondergrond moet ik kiezen?
Wanneer je een gat hebt uitgegraven waar de vijver moet gaan komen is het belangrijk na te denken over de ondergrond die je gebruikt zodat het water niet wegloopt, de grond in. Vaak kun je met een voorgevormde vijver al uit de voeten. Bij grotere vijvers is een folie aan te raden. Let er dan wel op dat de folie tegen de Uv-straling van de zon kan en dat de folie laag bestand is tegen ruwe materialen als stenen en andere scherpe voorwerpen die op de bodem kunnen liggen. Rol de folie over het gat heen en verzwaar het geheel met stenen en voorzie de bodem met twee centimeter dikke bodemsubstraat. Zodra de bodem de juiste vorm aanneemt kun je langzaam de stenen verplaatsen. Onze medewerkers informeren je graag over de verschillende soorten folie.

Hoe groot is mijn vijver?
Ben je na het aanleggen helemaal tevreden maar wil je graag weten hoe groot hij is? Gebruik dan  een lang touw en leg dat langs de contouren van de vijver en langs de verschillende in dieptes. Reken ongeveer 100 cm extra voor de lengte en breedte en je hebt een idee hoe groot je vijver is.

Hoe onderhoud je de vijver?
Draag zorg voor het leven in de vijver en zorg voor helder water met een vijverpomp of filter. Daarnaast zijn er diverse producten die je kunt gebruiken bij het voorkomen van algen en het creëren van een optimaal leefklimaat voor je waterplanten en vissen. Bekijk alvast een selectie vijverproducten online en laat je adviseren in een van onze winkels.

Wil jij ook een vijver in de tuin?
Heb je naar aanleiding van bovenstaande informatie nog vragen of wil je direct aan de slag? Bekijk dan eens ons uitgebreide assortiment vijver producten en kom naar een van onze winkels om je te laten adviseren door een van onze medewerkers.

0 reacties

Reageer

Reageer op dit artikel

Maximaal 1000 tekens
Je reactie is ontvangen. Deze zal op de site getoond worden nadat deze is goedgekeurd door de webmaster.
Het verwerken van je reactie is mislukt, probeer het nogmaals.