• 4 grote winkels
  • Al 100 jaar plant- en tuinkennis
  • Online kerstshop
0
Totaal:  €0,00
Bestellen

Hortensia - Hydrangea

Alles over de Hortensia

Janine 11 mei 2021
Hortensia - Hydrangea
Hortensia - Hydrangea

De hortensia is een van de populairste struiken voor in de tuin. De Latijnse benaming van deze plant is: Hydrangea. Je vindt ze in verschillende kleuren. Vooral de blauwe, roze of witte variant zie je veel terug in tuinen. De plant is zo geliefd door zijn prachtig bol of schermvormige bloemen.

De verzorging van de hortensia plant is heel makkelijk. Je dient er alleen even voor te zorgen dat deze op de juiste plek in de tuin komt te staan (halfschaduw) en dat deze voldoende water krijgt. Wat je ervoor terug krijgt? Een prachtige kleurrijke en bloemige struik en dat vaak maar liefst een half jaar lang!

Wanneer is de bloeitijd?

Een van de grote voordelen van de hortensia plant is de ruime bloeitijd. Afhankelijk van de soort kent deze plant over het algemeen een bloeitijd van mei t/m oktober. Uiteraard is het ook afhankelijk van een aantal factoren. Denk hierbij of de plant in de tuin staat of in een bloempot. De meeste hortensia soorten bloeien in het voorjaar en de zomer. In onze webshop vindt je eenvoudig per soort terug wat de bloeitijd van deze plant soort is.
 

Wanneer is de planttijd?

Je kunt een hortensia plant het beste planten wanneer het niet vriest. Dit kan vrijwel het gehele jaar door. Maar de beste periode voor het planten van de hortensia is toch wel in de maanden maart, april en mei. Zorg bij het planten ervoor dat deze op een standplaats komt met halfschaduw. De hydrangea plant kan namelijk niet tegen te veel zon. Zorg bij het planten dat je de hortensia genoeg water geeft na afloop.
 

Wanneer de Hortensia snoeien?

Een hortensia snoeien is alleen nodig, wanneer je vindt dat deze te groot word. Bij het snoeien van een hortensia is het belangrijk om na te gaan met welke soort je te maken hebt. Je hebt namelijk planten die alleen bloeien op oude knoppen en andere plant soorten waarbij het snoeien niet uitmaakt. We bedoelen hiermee dat het snoeien van de plant ervoor kan zorgen dat deze het jaar er op niet meer bloeit. Dit is bijvoorbeeld bij de boerenhortensia het geval. De bloemen van deze soort ontstaan namelijk op overjarig hout. Door deze te snoeien kun je de bloemknoppen weg halen. Bij deze plant kun je het beste het ene jaar de ene helft van de takken afknippen en het andere jaar de andere helft. Hiermee zorg je ervoor dat de plant toch nog ieder jaar in bloei blijft.

Ook zijn er nieuwere soorten hortensia’s, zoals de pluimhortensia. Dit is een bloeier op nieuwe knoppen. Wat inhoud dat deze ook gewoon nog na een snoeibeurt blijven bloeien. Je kunt deze plant dus ieder jaar nog snoeien indien naar wens.

De voordelen van de Hortensia struik:

Onderstaande de voordelen van de hydrangea:

•    Kleurrijke struik met veel bloemen
•    Lange bloeitijd: mei t/m oktober
•    Veel aangeraden plant door hoveniers
•    Plaatsing het beste aan de noord- of oostkant (niet de gehele dag zon)
•    Makkelijk in onderhoud (bij warmer weer wel veel water nodig)
•    Sterk en niet ziektegevoelig
•    Ook geschikt voor in een bloempot, als droogbloemen of het maken van een boeket
 

0 reacties

Reageer

Reageer op dit artikel

Maximaal 1000 tekens
Je reactie is ontvangen. Deze zal op de site getoond worden nadat deze is goedgekeurd door de webmaster.
Het verwerken van je reactie is mislukt, probeer het nogmaals.

Gerelateerde producten