• 4 grote winkels
  • Al 100 jaar plant- en tuinkennis
  • Online kerstshop
0
Totaal:  €0,00
Bestellen
Je webshop bestelling wordt binnen 2-3 werkdagen verzonden.

Kamerplanten verzorging

Handvatten voor de verzorging van je kamerplant

9 juli 2018
Kamerplanten verzorging
Kamerplanten verzorging
Water
Planten hebben water nodig. Hoeveel water een kamerplant nodig heeft verschilt per soort en maat kamerplant. Hoe kom je er achter hoeveel water de plant nodig heeft?
Observeer hem een tijdje. Een plant heeft pas water nodig als de grond droog is. En de beste manier om daar achter te komen is voelen. Schuif een  beetje van de bovenste laag aarde weg en voel of de grond vochtig is. Giet het water op de aarde, niet op de plant. Is de aarde nog vochtig? Geef hem dan geen water, met te veel water gaan de wortels rotten.

Grond
De plant haalt zijn voeding uit de grond. Verse potgrond heeft meestal voor een half jaar voeding. De kamerplant moet elk jaar nieuwe potgrond krijgen. Dit is een goed moment om te kijken of de pot nog wel groot genoeg is. Wortels moeten genoeg ruimte krijgen om te kunnen groeien.

Tip van Tuinland
Heb je een eigen bloempot en wil je er een nieuwe kamerplant in?
Bij Tuinland kun je je netgekochte kamerplant laten oppotten. Neem je je eigen plant of pot mee, geef dan bij de klantenservice door dat je hiermee de winkel in gaat. Bij de afdeling kamerplanten kunnen ze voor je planten en potten opmaken. 


Mest
Geef kamerplanten ongeveer 1x in de maand mest. Doe dit vooral tussen maart en september. Er zijn verschillende soorten mest te krijgen. Universele of specifiek voor bijvoorbeeld palmen. Elke mest heeft andere gebruiksaanwijzingen, houd de voorschriften aan op de verpakking.

Licht
Alle kamerplanten hebben licht nodig. Maar niet alle kamerplanten kunnen tegen de zon. In de winter zullen sommige kamerplanten wat dichter bij het raam geplaatst moeten worden. Houd kamerplanten goed in de gaten. Bladeren die afvallen is een teken dat het niet goed gaat met de kamerplant. Kamerplanten die in de vensterbank staan kun je in de zomer tegen de felle zon beschermen met kranten.

Luchtvochtigheid
Een goede luchtvochtigheid is belangrijk voor de meeste kamerplanten. Zet eens een schoteltje water op de cv, voor een hogere luchtvochtigheid. Je kan ook de kamerplant op een plantenschaal met kiezels en water zetten.
Zo creeert u een microklimaatje voor uw kamerplant. Sommige planten mogen besproeid worden met water.

Temperatuur
Kamerplanten gedijen goed in temperaturen van 15-25 graden. Zoek een goede standplaats voor de kamerplant, de meeste kamerplanten houden niet van tocht.

Tip van Tuinland
Koop je kamerplanten in de winter of wanneer de temperatuur onder de 15 graden ligt? Bij Tuinland kun je gratis al je kamerplanten inpakken. Zo kunnen ze goed tegen de kou.