• 4 grote winkels
  • Al 100 jaar plant- en tuinkennis
  • Online kerstshop
0
Totaal:  €0,00
Bestellen

Lavendel - Lavandula

Alles over de Lavendel

Janine 25 mei 2021
Lavendel - Lavandula
Lavendel - Lavandula

De lavendel is een van de populairdere tuinplanten. Dit komt door zijn heerlijke geur en meestal prachtige paars gekleurde bloemen. De Latijnse benaming van deze plant is: Lavandula. De lavendel word het meeste toegepast als vaste tuinplant, maar eigenlijk valt deze onder de noemer struikje. We kennen de lavendel van zijn prachtige paarse kleur, maar tegenwoordig zijn de planten ook in diverse andere kleuren verkrijgbaar. Denk aan nieuwe kleuren als wit en roze.

De lavendel komt het beste tot zijn recht op een zonnige plek in de tuin. Door deze in een kalkrijke grond te plaatsen, zal je nog lang plezier kunnen hebben van zijn prachtige bloemen en heerlijke lavendel geur. Deze plant heeft niet veel water nodig. Daarnaast is het een aantrekkelijke plant voor vlinders en bijen. Dit komt doordat deze veel nectar bevat.

Naast een plek in de tuin, staat de lavendel struik ook heel mooi in een bloempot of border. Het brengt een echte mediterraanse sfeer in de tuin.

Wanneer is de bloeitijd?

De Lavandula kent een lange bloeitijd. De meeste soorten bloeien in de maanden mei tot juli. Belangrijk hierbij is om de plant op tijd te snoeien anders zal de bloeitijd verlaten. Door de lavendel tijdig te snoeien zal je langer kunnen genieten van de bloemen en geur van deze prachtige struik.

Wanneer is de planttijd?

In principe kan de lavendel het gehele jaar door geplant worden. Maar de beste periode hiervoor is toch wel in het voorjaar. Wanneer de grond nog warm is. Denk aan de maanden maart tot en met juni. Geef de lavendel een plek in de tuin waar deze zonnig en droog staat. Het liefst in de volle zon, maar een half-schaduw standplaats kan ook. Het beste is om deze in een kalkrijke luchtige grond te plaatsen. Het mag zelfs wel een beetje een zanderige grond zijn. Ideaal aan de Lavandula plant is dat deze niet bemest hoeft te worden.

Wanneer de lavendel snoeien? 

De Lavandula Angustifolia kun je het beste twee keer per jaar snoeien. De hoofd snoei is voor de bloeitijd en de tweede snoei na de bloeitijd. Door de lavendelstruik twee keer per jaar te snoeien, blijft deze compact en zullen de bloemen rijkelijker bloeien. De hoofd snoei kun je het beste doen in de maanden maart t/m april. Zorg er hierbij voor dat je niet het oude hout verwijderd en alleen de jonge scheutjes eraf knipt. Bij de tweede snoeibeurt na de bloeitijd raden wij aan de struik licht terug te snoeien.

Lavendel soorten

Tegenwoordig zijn er heel veel verschillende lavendel soorten. De lavendel is een zeer geliefde tuinplant die in vele tuinen terug te vinden is. Dit komt door zijn mooie uiterlijk en lekkere bloemen geur. Het is dan ook niet zo gek, dat er steeds meer verschillende lavendel soorten op de markt komen. Naast de welbekende paarse varianten, komen er ook steeds meer nieuwe kleuren als wit en roze bij. Het verschil in de soorten zit hem in de bloeitijd, verzorging en uiterlijk. Hieronder lichten we de meest verkochte lavendel soorten uit.

Lavendel – Lavandula Angustifolia

De Lavandula Angustifolia is de standaard lavendelplant. Kenmerkend aan deze plant zijn de donker blauwpaarse bloemen. Deze lavendelplant kan goed tegen de felle zon en droogte. Snoei de plant twee keer in het jaar en je zult er nog lang plezier van hebben.
 

Vlinderlavendel – Lavandula Stoechas

De vlinderlavendel ofwel Lavandula Stoechas heeft een pluimige vorm en bloeit vroeger dan de standaard lavendel. De bloeiperiode van de vlinderlavendel is veelal van juni t/m september. Hou er rekening mee dat de kuiflavendel ook wel vlinderlavendel genoemd minder winterhard is dan de gewone lavendel.
 

De voordelen van de Lavendel

Onderstaande de voordelen van de lavandula:

•    Prachtige en geurende bloemen
•    Trekt bijen en vlinders aan
•    Bloeitijd in de zomer maanden
•    Plaatsing het beste op een plek in de volle zon
•    De lavendel kan het gehele jaar door geplant worden
•    Hoeft niet bemest te worden
•    Staat prachtig in een bloempot of border

Lavendel kopen bij Tuinland.

Lavendel kopen? Dan ben je bij Tuinland op het juiste adres. In onze webshop vind je een ruim aanbod aan diverse lavendel soorten. Wij hebben een ruime voorraad en voor de meeste bestellingen geld: vandaag besteld = morgen in huis. Daarnaast is een lavendel kopen bij Tuinland ook nog eens hartstikke voordelig.

0 reacties

Reageer

Reageer op dit artikel

Maximaal 1000 tekens
Je reactie is ontvangen. Deze zal op de site getoond worden nadat deze is goedgekeurd door de webmaster.
Het verwerken van je reactie is mislukt, probeer het nogmaals.

Gerelateerde producten

Gardena Snoeischaar Standaard

Gardena Snoeischaar Standaard

Fijne comfortabele snoeischaar van Gardena geschikt voor het snoeien van bloemen, jonge takken en ander vers jong hout met een maximale takdikte van 22mm.
€21,95