• 4 grote winkels
  • Al 100 jaar plant- en tuinkennis
  • Ruime garantie!
0
Totaal:  €0,00
Bestellen
.

Planten stekken, zo doe je dat!

Nina 3 mei 2022
Planten stekken, zo doe je dat!
Planten stekken, zo doe je dat!
Wat is nou leuker dan kleine stekjes te zien groeien? Het stekje krijgt steeds meer wortels en nieuwe bladeren. Er zijn vele soorten planten die je kan stekken, hierdoor kun je eindeloos variëren in huis. Het is belangrijk om planten te stekken in de lente of zomer, omdat planten dan in het groeiseizoen zitten. Hierdoor zal je al snel nieuwe wortels zien bij je stekjes.
 

Welke planten makkelijk stekken?

Wist je dat je bijna alle planten in je huis kan stekken? Waar je goed op moet letten is dat je kamerplanten op verschillende manieren kan stekken. Hieronder benoem ik de meest voorkomende manieren om te stekken met de makkelijkste planten:
 

Uitlopers stekken

Planten zoals de pannenkoekenplant en de graslelie maken zelf een stekje aan, wat makkelijk! Deze haal je uit de grond en kan je op water stekken of gelijk in een nieuw potje zetten.
 

Luchtwortels stekken

De gatenplant en scindapsus krijgen luchtwortels. Dit zijn planten die makkelijk te stekken zijn. Het enige wat je hoeft te doen is een stengel vlak voor de luchtwortel afknippen. Deze zet je vervolgens in de aarde. De plant stekken, kan ook eerst op water om op voorhand wat wortels te kweken.
 

Kopstekken

Sommige planten hebben een stam, zoals een ficus of yucca. Daar groeien weer vertakkingen aan. Bij deze planten snijd je de kop van de plant af. Dit klinkt heftig, maar geen zorgen er zal gewoon een nieuwe top groeien uit de moederplant. Het is belangrijk de kopstek in het water te zetten zodat hij wortels kan laten groeien.
 

Bladstekken

Dit doe je bij vetplanten zoals een aloë vera of een peperomia. Deze stek je door een blad van de plant te halen en deze in de potgrond te zetten. Voordat je het blad in de potgrond zet moet deze eerst even herstellen. De ‘’wond’’ moet namelijk eerst drogen en helen.
 

Hoe stek je een plant?

Een stekje die je in het voorjaar of zomer af knipt zal het snelst gaan wortelen en heeft de grootste overlevingskans. Er is dan genoeg warmte en licht zodat je stekje sneller wortelt en groeit. Hierboven staan de verschillende manieren voor het planten stekken, belangrijk is om de juiste stek manier uit te kiezen voor je plant.

Gebruik altijd schone materialen als je gaat planten stekken. Anders heb je kans om bacteriën van de ene stek op de andere stek over te dragen. Maak je schaar of mes altijd schoon met wat alcohol.

Bij planten stekken op water kun je het beste water op kamertemperatuur gebruiken. Wist je dat regenwater zelfs het beste is om te gebruiken bij planten stekken?

Ook belangrijk is om te zorgen dat je niet te grote stekken gebruikt. Een grootte van 10 tot 15 cm is voldoende. Doe je dit niet, dan moet de stek te hard werken om alle bladeren te voorzien van vocht. Zorg er ook voor dat je van de onderkant wat bladeren afhaalt, dit gedeelte gaat straks wortelen en dan in de grond. Stekken planten is voornamelijk een kwestie van de plant in de volle grond zetten.
 

Welke planten stekken op water?

Bij planten stekken zijn er veel planten die op water gestekt kunnen worden. Alleen bladstekken kan je na het herstel gelijk in potgrond zetten. Een plant stekken op water is ook gelijk de makkelijkste manier. Je hoeft niet bang te zijn dat je te weinig water geeft. Ook kan je makkelijk in de gaten houden hoeveel wortels je stekje al heeft. 

Daarnaast ziet het er ook nog eens super leuk uit! Ga voor een transparant potje en zie de wortels van jouw stekje groeien. Je stekje zal wel even moeten wennen als je hem in potgrond stopt, het is dan belangrijk de potgrond vochtig te houden.
 

Vaderplant stekken

De persoonlijke favoriet van Tuinland is de vaderplant! De Latijnse naam van de vaderplant is tradescantia. De vaderplant is een makkelijke kamerplant die snel groeit en nog makkelijker is als het om planten stekken gaat. De vaderplant komt oorspronkelijk uit Noord- en Zuid Amerika. De plant groeit daar vrij snel en wordt daarom ook gebruikt als bodembedekker.

Als je een makkelijke plant zoek voor het planten stekken, dan moet je bij de vaderplant zijn. Knip een stengel van ongeveer 10 tot 15 cm af met wat nieuwe bladeren. Als er nieuwe bladeren aan de stengel zitten betekent dat er veel energie in zit wat zorgt voor een succesvollere stek. Aan de onderkant van de stengel haal je de bladeren er vanaf, hier gaat de stek straks wortelen. Zet het stekje in het water en dan begint het wachten! 

Gelukkig krijgt de tradescantia al snel wortels. Wanneer de stek wortels heeft gemaakt kun je deze in aarde zetten. Het mooist is om meerdere stekjes in een pot te zetten, zodat je een mooie volle plant krijgt. Geef je vaderplant in het begin wat meer water zodat de wortels kunnen wennen aan de potgrond.

Heb je na dit artikel nog steeds vragen over planten stekken? Dan staat de Plantendokter van Tuinland voor je klaar!

0 reacties

Reageer

Reageer op dit artikel

Maximaal 1000 tekens
Je reactie is ontvangen. Deze zal op de site getoond worden nadat deze is goedgekeurd door de webmaster.
Het verwerken van je reactie is mislukt, probeer het nogmaals.

Gerelateerde producten

Planter Porselein 10,8x15,3cm

Planter Porselein 10,8x15,3cm

Een leuke planter op voetje zodat je plantje er mooi in uit komt. Hoe leuk is het om hier je stekje in te laten groeien? 
€5,29