• 4 grote winkels
  • Al 100 jaar plant- en tuinkennis
  • Online kerstshop
0
Totaal:  €0,00
Bestellen

Snijbloem Physalis, Lampionplant

De lampionplant wordt ook wel eens onkruifd genoemd maar is zeker de moeite waard

6 augustus 2018
Snijbloem Physalis, Lampionplant
Snijbloem Physalis, Lampionplant
Herkomst en oorsprong
Onkruid wordt deze plant wel genoemd. Dit niet vanwege het opvallende, oranje-rode omhulsel rond de bes, maar door z'n woekerende karakter en soms gigantische hoogte.
Physalis, ook wel lampionplant genoemd, is inheems in Japan en komt als 'onkruid' voor in Centraal- en Zuid-Europa.
Het plantengeslacht is familie van de nachtschade (Solanaceae). Physalis ontleent z'n naam aan het ballonvormige omhulsel van de besvrucht. Het Griekse woord physa(lis) betekent letterlijk blaas. Het opgeblazen vruchtomhulsel is niet de bloem. De bloemen zelf zijn volstrekt onbetekend en verschijnen in juni - juli. Maar na de bloei vormt zich het omhulsel van de vrucht. De vrucht (= bes) heeft een oranje/gele kleur en is niet zichtbaar door het omhulsel eromheen: de 'lampion'. Op oude schilderijen komt Physalis geregeld voor om een herfststemming uit te drukken.

We kennen de plant meestal alleen als snijbloem of gedroogde bloem met die opvallende (circa 5 cm grote) oranje-rode kegelvormige 'lampionnen'. Als snijbloem is Physalis heel geschikt om een vleugje wilde natuur toe te voegen aan een boeket, maar ook enkele takken physalis in een vaas staan mooi en geven de kamer een herfstkarakter. 
De lampionnetjes zelf kunnen ook heel goed gebruikt worden als decoratie, bijvoorbeeld op een herfsttafel.

Verzorging
Voor Physalis gelden de gebruikelijke verzorgingstips: snij een stukje van de stelen, verwijder eventueel nog wat blad en zet de bloemen in schoon water met snijbloemenvoedsel.
De lampionnen laten zich ook goed drogen.