• 4 grote winkels
  • Al 100 jaar plant- en tuinkennis
  • Online kerstshop
0
Totaal:  €0,00
Bestellen

Start een aquariumhobby met Tuinland!

Sarah 11 februari 2019
Start een aquariumhobby met Tuinland!
Start een aquariumhobby met Tuinland!
Kies liever een groot aquarium ipv te klein
Als beginner raden wij je aan om na te denken over de grootte van het aquarium. De laatste tijd is het een trend aan het worden om voor de wat kleinere aquaria te kiezen. Echter is dat niet helemaal gezond voor de leefomgeving van veel vissen. In de wat groter aquariums is het gemakkelijker om een biologisch evenwicht te creëren gezien het volume water. Daarnaast zijn er veel vissen die een eigen territorium bewaken. Geef ze daarom de ruimte die ze nodig hebben en laat je hiervoor adviseren door een van onze Tuinland medewerkers.

Kies bewust een plek voor je aquarium
Zodra je een aquarium hebt aangeschaft raden wij je aan het aquarium te testen op dichtheid. Dit kun je doen door de bak te vullen met water en een nachtje te laten staan. Zorg er daarnaast voor dat je een stabiele plek uitkiest. Bij voorkeur niet op een plek waar trillingen voorkomen (radio/deur). Hierdoor kunnen je vissen gestrest raken en eerder dood gaan. Voordat je de vissen kunt plaatsen zijn er nog een aantal aandachtspunten om goed voorbereid met je hobby te beginnen.

Achterwand
Wanneer je het aquarium op een plek hebt gezet kun je er nog over na denken om de achterwand af te plakken. Hierdoor creëer je een rustige achterwand voor de vissen. Tevens zorgt het voor een mooi contrast wanner de achterkant en zijkanten zijn afgeplakt. Dit kan bijvoorbeeld met zwarte folie of een aquariumposter die gemakkelijk op maat geknipt kan worden. Om meer rust voor de vissen te creëren kun je het aquarium ook tegen de muur aan zetten.

Bodem
Een goede voedingsbodem is belangrijk voor de planten in je aquarium. Gebruik hiervoor bij voorkeur speciaal zand of grind . Laat daarnaast de bodem schuin aflopen om zo meer diepte te creëren in je aquarium en de leefomgeving voor je vissen interessanter te maken.

Planten
Laat je bij Tuinland adviseren voor de juiste beplanting in je aquarium. Hierdoor creëer jij de meest ideale mini biotoop voor je vissen. Hoe meer planten hoe beter. Plaats bij voorkeur de grotere planten achteraan en de kleiner planten vooraan. Neem iedere plant zorgvuldig in je hand en plant hem diep in de bodem. Groepeer iedere soort een beetje bij elkaar en creëer contrast in je aquarium.

Verlichting
Boots zoveel mogelijk de zonsopgang en zonsondergang na met de juiste verlichting in je aquarium. Wist je dat aquariumverlichting niet voor een snellere plantengroei zorgt? De algengroei daarentegen wel! Het is dus belangrijk dat je de verlichtingsintensiteit op een juiste manier toepast. De algengroei zal minderen bij het gebruik van een juiste belichting. Hiervoor adviseren onze medewerkers je graag! Kom daarvoor langs in een van onze Tuinland winkels voor een advies op maat.

Leg een schaaltje op de bodem van je aquarium als je er water in doet. Zo voorkom je dat de bodem weggespoeld wordt door een te harde waterstraal. Als het aquarium tot één derde is gevuld kun je de decoratie op zijn plaats zetten. En daarna de beplanting plaatsen. Wanneer er een potje of loodje om het plantje zit dan moet je die eerst verwijderen. En ook de schuimachtige substantie om de wortels voorzichtig in het water losweken. Ook goed kijken of er slakjes of eitjes op de planten zit. Deze ook verwijderen anders heb je zo je hele aquarium vol met slakken.
En laat je aquarium na het inrichten minimaal twee weken draaien met het filterpomp en verwarmingselement in werking maar zonder vissen. Eerst moeten de goede bacteriën in de sponzen en watten terecht komen. Dat kost tijd.
Filter
Nu je aquarium voor het grootse gedeelte is ingericht is het belangrijk om een filter aan te leggen. Laat het filter direct zijn werk doen in het aquarium ook al zitten er nog geen vissen in. Door de werking van het filter zal zich een bacterie cultuur vormen waarbij giftige stoffen zullen worden omgezet in voeding voor de planten. De stof nitriet is giftig voor vissen en wordt geproduceerd als giftig ammonium door bacteriën.

Water verversen
In het begin is het aan te raden regelmatig het water in je aquarium te verversen. Om alle afvalstoffen te verwijderen dien je in de eerste week driemaal 50% van het water te verversen. Dit kun je dan vervolgens afbouwen naar 1 keer per week.    

Hierna zijn de vissen aan de beurt! Laat je ook hierbij adviseren door onze medewerkers in de winkel. Bij Tuinland hebben we diverse vissensoorten met elk hun eigen verzorging.

Gerelateerde producten

Superfish Start 20 Goldfish Kit Wit

Superfish Start 20 Goldfish Kit Wit

Wil jij een aquariumhobby starten? Dan is deze Superfish Start 20 Goldfish Kit echt iets voor jou!  De kit is geschikt voor koudwatervissen en bevat onder andere voer, binnenfilter, schepnet en een uitgebreide handleiding. 
 
€47,95
Superfish Start 20 Goldfish Kit Zwart

Superfish Start 20 Goldfish Kit Zwart

Wil jij een aquariumhobby starten? Dan is deze Superfish Start 20 Goldfish Kit echt iets voor jou!  De kit is geschikt voor koudwatervissen en bevat onder andere voer, binnenfilter, schepnet en een uitgebreide handleiding  

€47,95
Superfish Aquarium Schepnetje 15cm

Superfish Aquarium Schepnetje 15cm

Dit kwalitatief mooie schepnetje van SuperFish is erg handig voor het vangen van je vissen of voor het schoonmaken van je aquarium. 
Het schepnetje is 15 cm lang
€2,49