• 4 grote winkels
  • Al 100 jaar plant- en tuinkennis
  • Ruime garantie!
0
Totaal:  €0,00
Bestellen
Levertijd webshop 3 werkdagen | Levertijd tuinmeubelen 1 werkdag!

Tips tegen slakken in je tuin

Heb je overlast van slakken in je moestuin? Gebruik dan deze praktische tips.

28 juni 2018
Tips tegen slakken in je tuin
Tips tegen slakken in je tuin
Als je slakken wilt weren uit je tuin, bestrijd ze dan op een ecologische en verantwoorde manier, zo schaad je andere dieren niet. 

Hoe bestrijd je slakkenoverlast in de tuin
In een natuurlijke tuin hoort de slak er gewoon bij. Maar hoe voorkom je nou dat de slak niet je net opgekweekte groentenplantjes opeet? Er zijn verschillende manieren om slakken te weren, maar je kan ook planten gebruiken om ze juist te lokken.
En gebruik je bestrijdingsmiddelen? Tuinland heeft 100% natuurlijke bestrijdingsmiddelen in het assortiment. Lees altijd voor het gebruik de aanwijzingen op de verpakking. Probeer uiteraard eerst eens de alternatieve methodes. 
Hieronder zie je een overzicht van huis-tuin-en-keuken tips waardoor je slakken uit je tuin kunt weren.

#1 Vaseline 
Een trucje van oma, smeer de rand van de pot in met vaseline. Doordat de vaseline glibberig is, komt de slak niet makkelijk tegen de pot op.
Zorg ervoor dat de pot en plant vrij staan, anders kan de slak via een andere mogelijkheid bij de plant komen. Controleer ook de plant op al aanwezige slakken en eitjes en verwijder deze (bij voorkeur niet met je blote handen, slijmresten zijn moeilijk te verwijderen).

#2 Kopertape
Slakken vinden koper niet fijn, ze krijgen een schokje wanneer ze koper aanraken.
Dit speciale kopertape kan op de rand van de bloempot geplakt worden. Ook hier is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de pot en plant vrij staat, zodat slakken niet op een andere wijze bij de plant kunnen (ook geschikt tegen mieren!).

#3 Planten
Beplanting kan ingezet worden om slakken te weren of juist te lokken. Slakken die op een plant zitten kun je vangen en wegbrengen naar een plek waar ze geen schade kunnen aanrichten. Tijm, Achillea, Euphorbia en Oost-Indische kers staan er om bekend dat de slakken daar vanaf blijven. Maar Hosta, Dahlia, Helianthus en Iris zijn planten die slakken graag eten.

#4 Wegbrengen
Er zijn verschillende manieren om van slakken af te komen en slakken dood maken is helemaal niet nodig. Je wil de vogels toch niet zo'n lekker maaltje ontnemen? Breng slakken naar een stuk gemeentegrond of een bosje in de buurt.
In elk geval 50 meter vanaf je eigen tuin, want onderzoek heeft uitgewezen dat wanneer slakken binnen 50 meter blijven van hun oorspornkelijke habitat dat ze dan terugkomen naar die plek. De afvalcontainer klinkt makkelijk, maar dan ruim je elke dag dezelfde slakken op.

#5 Lokken 
Voor je de slakken wegbrengt lok je ze naar een plek in de tuin waar je ze makkelijk kan vangen. Vangen kan in een plastic bakje met deksel en luchtgaatjes of in een speciale slakkenval. Lokken kan met verschillende producten; Kattenbrokjes of kippenkorrels, een natte krant, meloen, preiblad of sinaasappelschillen. Leg het lokmiddel in de middag neer en verwijder de slakken in de avond.

#6 Knoflook
Knoflook is al vaker een middel gebleken waar ongedierte niet van houdt.
Deze tip is uitermate geschikt voor Hosta´s:
Maak een aftreksel van knoflook door knoflookbollen in water te koken. Dit mengsel doe je gezeefd in een plantenspuit en spuit je over de planten. Spuit vanaf het vroege voorjaar en herhaal na regenbuien.

#7 Slakkenborstel
Slakken houden niet van stekelige voorwerpen.
Bescherm planten met deze slakkenborstels. De borstel wordt om de plant heen gelegd en vastgezet aan de grond. Zorg ervoor dat de plant niet over de borstel heen op de grond hangt en dat de borstel goed aansluit op de grond. Ook gebroken schelpen zouden het goed doen in de border tegen slakken, leg een randje gebroken schelpen om de plant.

#8 Slakkenkorrels
Wanneer alle andere oplossingen niet meer helpen kun je altijd nog slakkenkorrels gebruiken. Van slakkenkorrels gaan slakken dood en van giftige slakkenkorrels kunnen ook andere dieren ziek worden en dood gaan. De slakkenkorrels van Bayer Natria is een zeer geschikte stof om slakken te weren zonder verdere schade aan te brengen.