• 4 grote winkels
 • Al 100 jaar plant- en tuinkennis
 • Ruime garantie!
0
Totaal:  €0,00
Bestellen
.

Tuinkalender mei 2021

Janine 10 mei 2021
Tuinkalender mei 2021
Tuinkalender mei 2021
In deze tuinkalender mei, lees je meer over het juiste onderhoud van je tuin, planten, vijver en gazon. April doet wat die wil en in mei leggen de vogels een ei. Het heerlijke zomerse weer is aantocht, bloemen komen in bloei en planten staan weer vol op in het groen. De maand mei is perfect om de tuin voorjaar klaar te maken en het een ander aan planten te snoeien en te zaaien.

In deze tuinkalender lees je wat er allemaal gedaan kan worden in de tuin voor de maand mei. We geven tips over het juiste onderhoud van je tuin, gazon, moestuin en vijver. Bekijk hier onze tuinkalender mei.

Inhoud tuinkalender mei
 

Snoeien in mei

Mei is een prima periode voor het snoeien van fruitbomen, klimplanten en druiven- of bessen struiken. Kijk voor dat je begint met het snoeien van je struiken eerst even of er geen vogelnestjes in zitten. Dit kan soms nog wel eens voorkomen. Door bovenstaande planten een goede snoeibeurt in mei te geven zul je hier later veel plezier van hebben. De jonge scheuten van deze planten kunnen zich hierna beter ontwikkelen. Het is het beste om te gaan snoeien op een bewolkte dag, hierdoor kunnen de snoeiwonden beter genezen.

Zorg ervoor dat je bij het snoeien van je planten, gebruik maakt van het juiste snoeigereedschap. Door te investeren in goed snoeigereedschap wordt het tuinonderhoud een stuk makkelijker. En het is ook beter voor het behoud van je planten.

De volgende planten kunnen in mei gesnoeid worden:

 • Bamboe: De bamboeplant kan prima in de maand mei gesnoeid worden. Indien gewenst kun je de plant flink terug snoeien. Vergeet hierna de bamboe niet extra voedsel te geven. Je hebt hier eventuele speciale bamboepalm bemesting voor. Deze vind je terug in onze webshop.
 • Heesters: Ook heesters die uitgebloeid zijn, kunnen terug gesnoeid worden. Snoei hierbij de heester plant naar het gewenste formaat. Zorg hierbij dat het model van de plant mooi blijft, maar wel al de overbodige takken worden weggehaald. Hierdoor krijgen de meeste planten meer lucht. Denk aan het snoeien van heester soorten zoals: Camelia, Forsythia of Prunus.
 • Hagen: De meeste haagsoorten dienen 2 keer per jaar gesnoeid te worden. Mei is de perfecte maand voor de eerste snoeibeurt. Snoei hierbij de haag zo dat de onderste takken ook genoeg licht opvangen. Hiermee voorkom je dat je haag kaal wordt. Een haag is het makkelijkst en snelst te snoeien met een goede snoeizaag. Denk aan haagsoorten zoals: beukenhaag, huls, liguster, coniferen en buxus.
 

Zaaien en planten in mei

 
Zaaien en planten in mei De maand mei is een perfecte maand voor het zaaien en planten van zomerbollen. Ook zaden van eenjarige, tweejarige of vaste planten kunnen nu prima in de volle grond geplant worden. Dit komt doordat na 15 mei de kans op nachtvorst zeer klein is. De planten lopen hierdoor geen gevaar. Leef je uit met prachtige zomerbloemen, perkplanten en kuipplanten.

De volgende bloemen zijn geschikt om in mei te zaaien of te planten:
 • Papaver: Door de papaver in mei te zaaien zul je in juli al bloemen zien. De papaver is namelijk een eenjarige plant wat betekent dat deze hetzelfde jaar nog zal bloeien.
 • Clematis: De Clematis is een prachtig bloemrijke klimplant geschikt voor verschillende tuinsoorten. De meeste clematis planten zijn vroeg bloeiers en zijn in mei al vaak bedekt met diverse bloemen. Ook kun je hier nog in de maanden juni en september plezier van kunnen hebben.
 • Madelieven: Ook zetten we het madeliefje in deze tuinkalender mei. Dit een zeer geliefde bloemsoort die bloeit in de maanden van mei tot en met juli
 

Het gazononderhoud

Vanaf begin mei ondergaat het gras als het ware een soort van ‘’groeispurt’’ en is het juiste gazononderhoud essentieel. Vanaf deze periode kun je het gazon weer regelmatig gaan maaien. Doe dit ongeveer 1 tot 2 keer per week afhankelijk van hoe snel het groeit. Ook het bemesten van het gazon blijft een belangrijk onderdeel, doe dit ongeveer 1 keer in de maand.

Door bovenstaand toe te passen blijft het gazon in goede conditie en kun je langer genieten van een prachtig groen grasveld. Daarnaast gaat er niks boven de geur van vers gemaaid gras, toch? Je kunt het gras het beste de eerste keer maaien wanneer het gras hoger dan 5 cm is. In onze webshop vind je diverse producten voor het juiste gazononderhoud, denk hierbij aan gazon onderhoudsproducten als:

 

In de moestuin

En dan zeker niet te vergeten in deze tuinkalender mei, de werkzaamheden voor de moestuin. Mei is namelijk de beste moestuin maand. Je kunt bijna alles wel planten in deze maand. Belangrijk deze maand is dat je aardbei planten regelmatig controleert op ongedierte en eventueel bestrijdt met de juiste middelen. Maar ook het controleren van de appelboom op meeldauw is belangrijk. Voor de rest zullen bietjes halverwege de maand al klaar zijn en kiwi’s zijn perfect om in de maand mei te planten. Niks gaat boven groente en fruit uit eigen tuin.

De volgende fruit en groente soorten zijn geschikt om te zaaien in mei in de moestuin:
 • Tomaten zaaien in mei: De tomatenplant plant je het beste begin mei in een tuinkas en half mei in de open lucht. De plant doet er ongeveer 8 weken over om van zaad tot plant te groeien.
 • Kruiden in mei zaaien: Na 15 mei (na de IJsheiligen) is het een prima periode om eenjarige kruiden te zaaien. Denk hierbij aan kruiden als: laurier, munt, dille, knoflook, basilicum, tijm en lavendel.
 • Groentes in mei zaaien: Mei is de perfecte maand om vol op groentes te zaaien in de moestuin. Denk hierbij aan bietjes, wortelen, broccoli, spinazie, knollen en rucola. Zaai groentes als courgettes, komkommers en sperziebonen pas na 15 mei. Zodra er geen kans meer op nachtvorst is.
 

Voor de vijver

Vanaf mei is het ook een goede periode om nieuwe waterplanten in de vijver te zetten. We adviseren om deze planten te plaatsen met daarbij een bijbehorend vijvermandje. Ook is het weer tijd om de vissen eten te geven. Vanaf mei dienen deze weer volop bijgevoerd te worden.

Zorg er hierbij voor dat al het visvijvervoer eerst opgegeten is voordat je nieuw voer geeft. Liever kleine porties dan te grote porties. Vaak is er op de verpakking ook de juiste hoeveelheid terug te vinden. Ook het controleren van eventuele vijver filters is belangrijk. Kijk of deze nog voldoende water geven en spoel indien nodig eventuele vijver materialen schoon.

>>Vijveronderhoud in mei? Klik hier voor ons assortiment <<

Aanbevolen producten:

0 reacties

Reageer

Reageer op dit artikel

Maximaal 1000 tekens
Je reactie is ontvangen. Deze zal op de site getoond worden nadat deze is goedgekeurd door de webmaster.
Het verwerken van je reactie is mislukt, probeer het nogmaals.

Gerelateerde producten