• 4 grote winkels
  • Al 100 jaar plant- en tuinkennis
  • Ruime garantie!
0
Totaal:  €0,00
Bestellen
Levertijd webshop 3 werkdagen | Levertijd tuinmeubelen 1 werkdag!

Versier je tuin met bessen van de Pyracantha

Een tuin vol met bessen: Pyracantha

Samantha 8 oktober 2018
Versier je tuin met bessen van de Pyracantha
Versier je tuin met bessen van de Pyracantha
Aanschouw het vuur!
De kleuren van de Pyracantha / vuurdoorn geven je tuin een warme gloed in de herfst. De vuurdoorn is echt een sierplant  vanwege de fraaie bloemen en bessen. De kleuren van de bessen variëren van dieprood tot oranje en okergeel. Voor de bessen kleur krijgen krijgt de vuurdoorn mooie witte bloemen die een echte versiering zijn voor je tuin. Laat je vuurdoorn elk jaar bloeien met tuingereedschap uit onze herfstshop .

Waar komt de Pyracantha / vuurdoorn vandaan?
De vuurdoorn, ook wel Pyracantha genoemd valt onder de heesters. Je zou het niet zeggen maar de vuurdoorn hoort bij de familie van de rozen. Wanneer je kennis maakt met de doorns van de vuurdoorn zal dit een hoop verklaren. De meeste besjes van de vuurdoorn zie je in grote hoeveelheden of zelfs in trossen bij elkaar hangen in het najaar. De vuurdoorn komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Europa en strekt zich tot Zuidoost-Azië.  Een vuurdoorn kan wel 6 meter hoog worden. De Pyracantha krijgt in mei en juni mooie bloemen en in het najaar krijgt de heester allemaal bessen.


Wat zijn de voordelen van de Pyracantha / vuurdoorn?
Je zou denken dat de bessen van de vuurdoorn geliefd zijn bij vogels maar het tegendeel is waar. Dit komt mede door de doorns die deze plant bevat. Hierdoor heb je als voordeel dat de bessen lang blijven zitten. De vogels die bij voedselschaarste om de hoek komen kijken bij je vuurdoorn zijn merels en lijsters.

Doordat deze plant doorns bevat kan je deze plant tegen je schutting laten groeien. Hiermee beschermd de natuur, in dit geval de vuurdoorn, je tegen een inbreker. De bessen kan je ook verwerken om een herfstdecoratiestuk te maken.

Wanneer komt de Pyracantha / vuurdoorn tot bloei?
De witte bloemen van de pyracantha komen in mei tot juni tot bloei. Hierna krijgt de pyracantha bessen, dit is vaak in het najaar waarna je tot in de winter kunt genieten  van de kleurrijke bessen.


Hoe verzorg ik mijn Pyracantha / vuurdoorn het beste?
De vuurdoorn houdt van een rijke maar goed doorlatende grond. Hierdoor kan de vuurdoorn zijn gang gaan en gedijt hij in de volle zon maar ook in halfschaduw en zelfs in de schaduw. Wanneer de winter tot zijn einde loopt is het tijd om de vuurdoorn bij te snoeien.  Door te snoeien in deze periode heeft de vuurdoorn de tijd om te bloeien en de juiste vorm van de bessen aan te nemen.

De vuurdoorn kan je omhoog laten groeien. Het beste is dan om de hoofdtak naar boven te laten leiden. Het af en toe bijknippen  van de zijtakken zorgt ervoor dat de hoofdtak goed groeit en zo bevorder je de vertakking van de vuurdoorn. Wil je een mooie haag creëren? Plaats dan zo ongeveer vijf vuurdoorns per strekkende meter.
Je hoeft niet bang te zijn dat de vuurdoorn de winter niet overleefd want deze heester kan goed tegen de kou tot wel -29 graden Celcius.