• Gratis verzending vanaf € 70 
    Voor tuinmeubelen en grote pakketten € 29.50 verzendkosten

  • Voor 15.00 uur besteld is de zelfde dag verzonden
    (m.u.v. tuinmeubelen en andere grote pakketten) 

  • Met 4 fysieke winkels!
    > bekijk onze winkels

Tips

Cyclaam
Cyclaam
Cyclaam

Herkomst en oorsprong

De Cyclaam is uitgeroepen tot de woonplant van de maand november. Met name de Cylamen Persicum, een krachtig knolplantje dat op droge bosgrond groeit, is geschikt als kamerplant. In het wild komen de planten voor rondom de Middellandse Zee.

De Cyclaam had een beetje een stoffig imago, maar is nu weer helemaal hot! In een mooie plantenhanger of in een mooie pot is de Cyclaam zelfs helemaal van deze tijd.

Cyclamen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en tinten, van wit tot diep paars tot felroze en rood. De bladeren hebben een beetje een paarskleurige onderkant en zijn bij sommige varianten voorzien van mooie patronen. Daarnaast voelen de bladeren van de Cyclaam zijdezacht aan. Ook zijn deze planten verkrijgbaar in veel verschillende formaten en vormen, sommige soorten verspreiden een lichte geur. Al met al is de Cyclaam een zeer veelzijdige plant!

In de katholieke kerk werd de Cyclaam als symbool beschouwd van Maria’s bloeiende hart. In Japan is de Cyclaam de heilige bloem van de liefde.
 
Verzorging

Allereerst is een goede standplaats en regelmatig water geven een must voor de Cyclaam. Plaats de plant niet op een te warme of te zonnige plek, oorspronkelijk groeien ze in het bos waar ze vaak op plekken groeien waar schaduw is. Zet ze ook liever niet in de vensterbank boven de verwarming, maar juist op een wat koelere plek.

De Cyclaam heeft voldoende water nodig. In de zomer komt dit neer op dagelijks water geven, maar in de winter hoeft dit minder vaak. Zorg er wel voor dat de aarde een beetje vochtig blijft. Giet daarbij nooit water direct op de bloemen of blader, maar juist op de aarde waar de plant instaat. Geef het water het liefst op kamertemperatuur. De beste manier om water te geven is via een dompelbad of schoteltje, wat de plant na een uur nog niet heeft opgezogen kan weggegooid worden. Om ervoor te zorgen dat de plant rijkelijk kan blijven bloeien is het verstandig om eens per drie weken plantenvoeding te geven, vergeet ook niet om uitgebloeide bloemen weg te halen. 

In het kort

* Niet in direct zonlicht plaatsen
* Niet boven de verwarming plaatsen, liever een koelere plek
* Houd de aarde vochtig
* Eens in de drie weken plantenvoeding geven
* Wanneer het niet vriest kan de plant ook buiten staan
* Verwijder uitgebloeide bloemen, dan kan de plant blijven groeien

 
Cyclaam afbeelding
Naar top