• Gratis verzending vanaf € 70 
    Voor tuinmeubelen en grote pakketten € 29.50 verzendkosten

    *In de winkel gelden er afwijkende tarieven

  • Voor 15.00 uur besteld is de zelfde dag verzonden
    (m.u.v. tuinmeubelen en andere grote pakketten) 

  • Met 4 fysieke winkels!
    > bekijk onze winkels

Tips

Amaryllis
Amaryllis
Amaryllis, Hippeastrum

Herkomst en oorsprong

De Amaryllis, ook wel bekend als Hippeastrum, is een geslacht van bolgewassen uit de narcisfamilie (Amaryllidaceae). Van nature komen ze voor in de (sub)tropische gebieden van Mexico, de Caraïben en het noorden van Argentinië. In Europa werd de plant rond 1800 voor het eerst gekweekt. De echte oorspronkelijke Amaryllis komt echter uit Zuid-Afrika.

De naam Hippeastrum komt uit het Grieks en betekent ‘ridderster’ of ‘ruiterster’, verwijzend naar de bloembladeren.

De fluweelachtige bloem heeft een lichte geur en is er in de kleuren wit, rood, geel, roze (zalm)roze, paars, oranje en tweekleurig. Meestal zitten er vier tot zes bloemen aan de steel maar hebben ze geen blad. In de Verenigde Staten wordt de Amaryllis daarom ook wel een ‘Naked Lady’ genoemd.

Volgens een Mexicaans sprookje woont er in elke bloem een goede fee die helpt een liefdeswens te vervullen wanneer je de Amaryllis aan een ander geeft. De Amaryllis staat symbool voor trots en betoverende schoonheid. Daarbij geeft deze plant je een gevoel van vriendschap en genegenheid en het is daarmee dan ook echt een bloem om harten mee te veroveren.

 
Verzorging

Pas geplante Hippeastrums doen er twee weken tot drie maanden over om te bloeien. Ze kunnen een lichte vorst overleven. Snijd een stukje van de steel van de plant af en zet hem in een klein laagje koud water. Toevoegen van snijbloemenvoedsel hoeft niet. De Amaryllis staat graag in het licht, maar niet in de volle zon. De plant is kant en klaar in een pot te koop waarbij je hem alleen af en toe water hoeft te geven. De bol zelf bevat alle voedingsstoffen die de plant nodig heeft om goed te kunnen groeien. Er bestaan ook Amaryllisbollen die in kaarsvet zijn gedoopt, deze komen vanzelf uit en hebben zelfs geen water nodig. 

Amaryllis afbeelding
Foto: Bloemenbureau Holland
 
Naar top