Framboos 'Heritage'
De Rubus idaeus Heritage heeft stevige, kleine, helderrode frambozen met een goede smaak.
Lees meerDe Rubus idaeus Heritage is een framboos die stevige, ronde, helderrode kleine frambozen krijgt. De framboos heeft een goede smaak, maar is niet sappig. Het heeft een krachtige groei, gestekelde scheuten en korte vruchtstengels. De plant bloeit in mei/juli. De frambozen zijn in augustus/oktober rijp. Het is een zelfbestuivende plant en zeer geschikt om jam van te maken. Plant de struik op een zonnig plekje of in halfschaduw.
Bewaar de frambozen/bramen niet te lang of je moet ze invriezen. Bewaar ze ongeveer voor drie dagen in de koelkast. Maar veel lekkerder om ze gewoon direct op te eten nadat je ze geplukt hebt. Je kunt frambozen het beste niet afspoelen onder de koude kraan maar in een vergiet doen en deze in een bak met water zetten. Zo kneus je de frambozen/bramen niet.
Frambozen en Bramen eet je meestal zo direct na de pluk op. Maar ook lekker op een taart of met ijs en slagroom. Ook hier jam of saus van maken is prima te doen. De framboos is caloriearm en rijk aan vitamine C en vezels. Ze bevatten unieke antioxidanten met de moeilijke naam ellagitannines. In reageerbuizen hebben ellagitannines interessante kankerremmende eigenschappen. Het is helaas nog niet bekend of dit ook zo werkt in het lichaam. Bramen bevatten veel mineralen en anthocyanen. Van alle fruitsoorten bevatten bramen de meeste vitamine E en zijn bramen het rijkst aan calcium en tevens leveren ze ook veel ijzer en magnesium. Deze mineralen zijn nodig voor onze spieren, onze botten en ons bloed.
Snoeien
Als je twee keer per jaar wilt oogsten, knip dan iedere leeg geplukte stengel weg en laat alle nieuwe zitten. Wil je een grote oogst in de herfst, knip dan eind oktober nadat de plant vruchten heeft gedragen alle takken 10 cm boven de grond weg.
Bemesting
Frambozen houden van humusrijke, lichtzure grond. Geef dus een organische meststof.