Tips voor een prachtige vlindertuin

vlindertuin

Tips voor een prachtige vlindertuin

Rondfladderende vlinders in je tuin, daar word je toch vrolijk van! Maar hoe overtuig je ze dat ze voor jouw tuin kiezen? Als je wilt genieten van de aanwezigheid van vlinders, kun je je tuin aanpassen om ze aan te trekken. Hier zijn enkele tips om vlinders naar je tuin te lokken en ze te behouden.

Hoe trek ik vlinders aan in mijn tuin

Er zijn verschillende planten die vlinders aantrekken vanwege hun nectarrijke bloemen. Hier zijn enkele populaire keuzes:

  • Vlinderstruik (Buddleja): Deze struik staat bekend om zijn lange bloeiende trossen die vlinders aantrekken. Deze trekt vooral de kleine vos, dagpauwoog en atlanta aan.
  • Lavendel: De geurige bloemen van lavendel zijn niet alleen geliefd bij mensen, maar ook bij vlinders, zoals de citroenvlinder en kleine voorvlinder.
  • Verbana: Verbana produceert talloze kleine bloemen die een overvloed aan nectar bieden, waardoor het een favoriete keuze is voor vlinders zoals de gehakkelde aurelia en distelvlinder.
  • Zonnebloemen: Deze iconische bloemen met hun grote, heldergele bloemhoofden trekken verschillende soorten vlinders aan, waaronder de gehakkelde aurelia en de grote koolwitje. De zonnebloem is een perfecte toevoeging aan je vlindertuin.
  • Hemelsleutel (Sedum): De dichte clusters van bloemen op sedumplanten zijn een uitstekende voedselbron voor vlinders, vooral in de late zomer en herfst.
  • Vlambloem (Phlox): Phlox trekt een breed scala aan vlinders aan, van kleine soorten zoals de distelvlinder tot grotere soorten zoals de gehakkelde aurelia.
  • Lantana: Deze plant produceert continu bloemen gedurende het groeiseizoen en trekt vlinders aan zoals de kolibrievlinder en koninginnenpage.

Naast deze planten zijn er nog vele andere bloemen en kruiden die vlinders aantrekken, zoals salie, ijzerhard, kamperfoelie en duizendblad. Het is ideaal om een mix van deze planten te kiezen met verschillende bloeiperioden om vlinders gedurende het hele seizoen aan te trekken.

Verschillende soorten vlinders

Over het algemeen kunnen vlinders in Nederland worden waargenomen van het vroege voorjaar tot in de herfst. Hier zijn enkele vlinders die je gedurende verschillende seizoenen in je tuin zou kunnen zien:

Vroege voorjaar (maart-mei):

  • Citroenvlinder (Gonepteryx rhamni): De citroenvlinder is een van de eerste vlinders die in het voorjaar verschijnt. Ze kunnen al in maart worden waargenomen, soms zelfs al in de winter als het weer mild is.
  • Gehakkelde aurelia (polygonia c-album): Deze vlinder kan ook vroeg in het voorjaar verschijnen, vooral op zonnige dagen.

Lente (april-juni):

  • Kleine vos (Aglais urticae): Deze vlinder is vaak te zien in de lente, vooral rond april en mei, en kan zich gedurende het hele seizoen voortplanten.
  • Dagpauwoog (Aglais io): Een andere veel voorkomende vlinder in de lente, de dagpauwoog, is te zien vanaf april en kan tot in de herfst worden waagenomen.

Zomer (juni-augustus):

  • Koolwitje (Pieris rapae en Pieris brassicae): Koolwitjes zijn veelvoorkomende zomervlinders die gedurende het hele seizoen te zien zijn.
  • Atlanta (Vanessa atalanta): Deze vlinder verschijnt meestal in de zomermaanden, vooral in juli en augustus.

Herst (september-oktober):

  • Distelvlinder (Vanessa cardui): De distelvlinder is een van de laatste vlinders die je in de herfst kunt zien, vaak tot in oktober.
  • Gehakkelde aurelia (Polygonia c-album): Sommige exemplaren van de gehakkelde aurelia kunnen ook in de herfst worden waargenomen.

Het bieden van een diversiteit aan planten in je tuin die verschillende bloeiperioden hebben, kan helpen om gedurende het hele seizoen vlinders aan te trekken en te behouden.

Jouw vlinderparadijs behouden

Om vlinders in je tuin te behouden, is het belangrijk om een gastvrije omgeving te creëren die aan hun behoeften voldoet gedurende alle stadia van hun levenscyclus. Hier zijn enkele belangrijke stappen om vlinders te behouden in je tuin:

  1. Bied een diversiteit aan planten: Zorg voor een verscheidenheid aan planten die nectar leveren voor volwassen vlinders en bied waardplanten waarop vlinders hun eieren kunnen leggen en rupsen kunnen voeden. Zoals eerder aangegeven, kies planten met verschillende bloeiperioden om vlinders gedurende het hele seizoen aan te trekken.
  2. Behoud natuurlijke habitats: Laat delen van je tuin natuurlijk en onaangetast, zoals wilde bloemenweiden, graslanden en struikgewas. Deze natuurlijke habitats bieden voedselbronnen en schuilpplaatsen voor vlinders.
  3. Vermijd pesticiden: Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor vlinders, zowel in hun volwassen stadium als in hun larvale fase. Gebruik geen pesticiden in je tuin en kies in plaats daarvan voor natuurlijke bestrijdingsmethoden.
  4. Zorg voor water: Plaats ondiepe schaaltjes met water op verschillende plaatsen in je tuin zodat vlinders kunnen drinken. Voeg enkele stenen toe als landingsplaatsen zodat de vlinders gemakkelijk bij het water kunnen.
  5. creëer schuilplaatsen: Zorg voor struiken, bomen en rotstuinen waar vlinders kunnen rusten en beschutting kunnen vinden tegen wind en regen. Laat ook enkele delen van je tuin onaangeroerd, zoals dood hout of stukken gras, die dienen als overwinteringsplaatsen voor vlinders.
  6. Onderhoud je tuin regelmatig: Verwijder dode bladeren en takjes om schuilplaatsen voor vlinders te behouden. Houd ook de planten gezond door regelmatig onkruid te verwijderen en indien nodig te snoeien.

Door deze stappen te volgen, creëer je een prettige omgeving waardoor de vlinders in je tuin zullen blijven. Tegelijkertijd lever je een bijdrage aan het behoud van deze prachtige insecten!

Delen: