Tuinland Webshop

Tips voor een prachtige vlindertuin

Tags:

Rondfladderende vlinders in je tuin, daar word je toch vrolijk van! Maar hoe overtuig je ze dat ze voor jouw tuin kiezen? Als je wilt genieten van de aanwezigheid van vlinders, kun je de tuin aanpassen om ze aan te trekken. Hier zijn enkele tips om vlinders naar je tuin te lokken en ze te behouden.

Hoe trek ik vlinders aan in mijn tuin

Er zijn verschillende planten die vlinders aantrekken vanwege hun nectarrijke bloemen. Hier zijn enkele populaire keuzes:

  • Vlinderstruik (Buddleja): Deze struik staat bekend om zijn lange bloeiende trossen die vlinders aantrekken. Deze trekt vooral de kleine vos, dagpauwoog en atlanta aan.
  • Lavendel: De geurige bloemen van lavendel zijn niet alleen geliefd bij mensen, maar ook bij vlinders, zoals de citroenvlinder en kleine voorvlinder.
  • Verbena: Verbena produceert talloze kleine bloemetjes die een overvloed aan nectar bieden, waardoor het een favoriete keuze is voor vlinders zoals de gehakkelde aurelia en distelvlinder.
  • Zonnebloemen: Deze iconische bloemen met hun grote, heldergele bloemhoofden trekken verschillende soorten vlinders aan, waaronder de gehakkelde aurelia en het grote koolwitje. De zonnebloem is een perfecte toevoeging aan je vlindertuin.
  • Hemelsleutel (Sedum): De dichte clusters van bloemen op sedumplanten zijn een uitstekende voedselbron voor vlinders, vooral in de late zomer en herfst.
  • Vlambloem (Phlox): Phlox trekt een breed scala van vlinders aan, van kleine soorten zoals de distelvlinder tot grotere soorten zoals de gehakkelde aurelia.
  • Lantana: Deze plant produceert continu bloemen gedurende het groeiseizoen en trekt vlinders aan zoals de kolibrievlinder en koninginnenpage.

Naast deze planten zijn er nog vele andere bloemen en kruiden die vlinders aantrekken, zoals salie, kamperfoelie en duizendblad. Het is ideaal om een mix van deze planten te kiezen met verschillende bloeiperiodes om vlinders gedurende het hele seizoen aan te trekken.

Verschillende soorten vlinders

Over het algemeen kunnen vlinders in Nederland worden waargenomen van het vroege voorjaar tot in de herfst. Hier zijn enkele vlinders die je gedurende verschillende seizoenen in je tuin zou kunnen zien:

Vroege voorjaar (maart-mei):

  • Citroenvlinder (Gonepteryx rhamni): De citroenvlinder is een van de eerste vlinders die in het voorjaar verschijnt. Ze kunnen al in maart worden waargenomen, soms zelfs al in de winter als het weer mild is. Het mannetje is felgeel en het vrouwtje lichtgroen. Op elke vleugel staat een oranje stip.
  • Gehakkelde aurelia (Polygonia c-album): Deze vlinder kan ook vroeg in het voorjaar verschijnen, vooral op zonnige dagen. De uiteinden van de vleugels zijn gehakkeld (gekarteld). De bovenkant van de vleugels is oranje met zwarte vlekken.

Lente (april-juni):

  • Kleine vos (Aglais urticae): Deze vlinder is vaak te zien in de lente, vooral rond april en mei en kan zich gedurende het hele seizoen voortplanten. De vleugels zijn oranje waarbij de voorste vleugels aan de bovenste rand gele en zwarte vlekken hebben.
  • Dagpauwoog (Aglais io): Een andere veel voorkomende vlinder in de lente, de dagpauwoog, is te zien vanaf mei en kan tot in de herfst worden waargenomen. Een roodachtig bruine vlinder waar op de bovenkant van elke vleugel een grote opvallende oogvlek zit. De onderkant is zwart.

Zomer (juni-augustus):

  • Koolwitje (Pieris rapae en Pieris brassicae): Koolwitjes zijn veelvoorkomende zomervlinders die gedurende het hele seizoen te zien zijn. Groot koolwitje heeft een zwarte bovenrand op beide voorvleugels. Klein koolwitje heeft een kleinere, zwarte vleugelpunt en zwarte stippen op de vleugels. De vleugels van beide vlinders zijn zachtgeel tot wit.
  • Atalanta (Vanessa atalanta): Deze vlinder verschijnt meestal in de zomermaanden, vooral in juli en augustus. De vlinder is groot en zwart met in de punt van de voorvleugel wat witte vlekken. Van boven naar beneden loopt een fel oranje streep. Op de ondervleugel loopt langs de rand ook een oranje streep

Herfst (september-oktober):

  • Distelvlinder (Vanessa cardui): De distelvlinder is een van de laatste vlinders die je in de herfst kunt zien, vaak tot in oktober. Het is een grote oranje vlinder met een grote zwarte driehoekige vlek in de vleugelpunt van de voorvleugel. Ook zitten er wat witte stippen in het zwart.
  • Gehakkelde aurelia (Polygonia c-album): Deze vlinder kan ook vroeg in het voorjaar verschijnen, vooral op zonnige dagen. De uiteinden van de vleugels zijn gehakkeld (gekarteld). De bovenkant van de vleugels is oranje met zwarte vlekken.

Het bieden van een diversiteit aan planten in je tuin die verschillende bloeiperioden hebben, kan helpen om gedurende het hele seizoen vlinders aan te trekken en te behouden.

Jouw vlinderparadijs behouden

Om vlinders in je tuin te behouden, is het belangrijk om een gastvrije omgeving te creëren die aan hun behoeften voldoet gedurende alle stadia van hun levenscyclus. Hier zijn enkele belangrijke stappen om vlinders te behouden in je tuin:

  1. Bied een diversiteit aan planten: Zorg voor een verscheidenheid aan planten die nectar leveren voor volwassen vlinders en bied waardplanten aan waarop vlinders hun eieren kunnen leggen en rupsen kunnen voeden. Zoals eerder aangegeven, kies planten met verschillende bloeiperiodes om vlinders gedurende het hele seizoen aan te trekken.
  2. Behoud natuurlijke habitats: Laat delen van je tuin natuurlijk en onaangetast, zoals wilde bloemenweiden, graslanden en struikgewas. Deze natuurlijke habitats bieden voedselbronnen en schuilplaatsen voor vlinders.
  3. Vermijd pesticiden: Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor vlinders, zowel in hun volwassen stadium als in hun larvale stadium. Gebruik geen pesticiden in je tuin en kies in plaats daarvan voor natuurlijke bestrijdingsmethoden.
  4. Zorg voor water: Plaats ondiepe schaaltjes met water op verschillende plaatsen in je tuin zodat vlinders kunnen drinken. Voeg enkele stenen toe als landingsplaatsen zodat de vlinders gemakkelijk bij het water kunnen.
  5. Creëer schuilplaatsen: Zorg voor struiken, bomen en rotstuinen waar vlinders kunnen rusten en beschutting kunnen vinden tegen wind en regen. Laat ook enkele delen van je tuin onaangeroerd zoals dood hout of stukken gras die dienen als overwinteringsplaatsen voor vlinders.
  6. Onderhoud je tuin regelmatig: Verwijder niet alle dode bladeren en takjes om schuilplaatsen voor vlinders te behouden. Houd ook de planten gezond door regelmatig onkruid te verwijderen en indien nodig te snoeien.

Door deze stappen te volgen, creëer je een prettige omgeving waardoor de vlinders in je tuin zullen blijven. Tegelijkertijd lever je een bijdrage aan het behoud van deze prachtige insecten!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuinplanten

Een kale schutting in de tuin kan al snel saai en massief ogen. Gelukkig kun je met de juiste planten je schutting omtoveren tot een levendige en groene eyecatcher! Klimplanten, struiken en hangende planten zorgen niet alleen voor een sfeervolle uitstraling, maar bieden ook extra privacy en een fijne leefomgeving voor insecten en vogels. In dit artikel geven we je inspiratie en tips om jouw schutting te vergroenen.

Lees meer...
tuintips

Klimaatverandering zorgt voor steeds meer hevige regenbuien. Veel tuinen en steden zijn niet goed voorbereid op al dat water, waardoor straten en tuinen snel blank staan. Een slimme oplossing is het aanleggen van een wadi. Dit is een natuurlijk systeem om regenwater op te vangen en geleidelijk in de bodem te laten zakken. In deze blog lees je hoe je zelf een wadi aanlegt en welke planten het beste geschikt zijn.

Lees meer...
tuintips

Een tuin is niet alleen een visueel genot, maar kan ook een feest zijn voor je reukzin. De geur van bloemen en kruiden voegt een extra dimensie toe aan je buitenruimte en maakt van je tuin een ontspannen en uitnodigende plek. In dit artikel bespreken we een aantal planten die je tuin heerlijk laten ruiken en geven we tips om optimaal van hun geur te genieten.

Lees meer...
tuintips

Gezonde planten beginnen bij een sterke basis: de wortels. Maar als wortels gaan rotten, krijgt je plant al snel te maken met problemen. Een veelvoorkomende boosdoener is voetrot. Gelukkig kun je voetrot goed voorkomen met de juiste verzorging en producten. In deze blog vertellen we hoe je voetrot herkent, voorkomt en wat je kunt doen als je planten ermee te maken krijgen.

Lees meer...