De geschiedenis van Tuinland

De geschiedenis van Tuinland

Van zadenhandel naar belevingscentrum

Hoe het allemaal begon (1919 – 1968)

De geschiedenis van Tuinland Groep gaat helemaal terug naar het jaar 1919. Girbe Drenth begon in dit jaar een kwekerij van groenteplanten in Assen, waar hij al snel ook ging handelen in groente- en landbouwzaden. 37 Jaren later, in 1956, wordt de zaak overgenomen door Henk Drenth, Girbe’s zoon. De zaadhandel wordt uitgebouwd tot een groot netwerk met verschillende handelsvertegenwoordigers. Al deze vertegenwoordigers hadden op hun huis een bordje met ‘Drenth zaadhandel depot alhier’. Daarnaast was Henk Drenth met zijn planten en zaden ook op vele markten in Drenthe te vinden. Op deze markten verkocht hij ook perk- en kamerplanten, sommige gekweekt onder glas. De grootste hit in die tijd was de cyclaam.

De oprichting van een tuincentrum (1968 – 2004)

In 1968 startte Henk Drenth met een revolutionair tuincentrum waarbij zelfbediening centraal stond. In een kas werden kamerplanten verkocht en buiten werden tuinplanten verkocht, daarnaast werden er ook voor het eerst planten in potten verkocht. Net zoals nu konden klanten met een winkelwagentje de winkel door om vervolgens hun aankopen af te rekenen bij de kassa.

In 1980 besluit Henk om samen met negen andere tuinders samen te gaan werken om het op te nemen tegen grotere bedrijven. Intratuin wordt opgericht met als basis gezamenlijke inkoop en reclame. Drie jaar later komt de zoon van Henk Drenth, Girbe Drenth, in de zaak te werken. In 1984 wordt het tuincentrum ingrijpend verbouwd waarbij de oppervlakte wel twee keer zo groot wordt.

Een paar jaar later wordt er een weiland in Groningen gekocht, hier verrijst een tweede Intratuin.

Een revolutionair tuincentrum waarbij zelfbediening centraal stond

In 1996 verhuist het tuincentrum in Assen en wordt daarmee de meest spraakmakende Intratuin van dat moment.

Een paar jaar later (in 1999) opent Girbe Drent één van de grootste Intratuin-vestigingen in Zwolle. Met behulp van een architect komt het tuincentrum tot stand.

Een nieuwe weg (2004 – heden)

In 2004 is het tijd om een nieuwe weg in te slaan. Girbe Drenth wil ruimte geven aan zijn eigen ideeën. Er wordt afscheid genomen van de Intratuin-organisatie en Tuinland wordt opgericht. Een nieuwe winkel op een bekende plek, met bekende gezichten.

In 2007 verhuist Tuinland Groningen van de Hunze naar de Peizerweg en in 2008 gaat Tuinland verder in het bestaande tuincentrum in Wilp. Op 10 maart zijn daar de deuren open gegaan.

Kom winkelen bij Tuinland

Kom winkelen bij Tuinland

Zoek een winkel in uw buurt winkels

Tuinland richt zich op de toekomst

Oprichting van de webshop (2009)

Rond het jaar 2009 werd het tijd om Tuinland ook uit te breiden naar het internet en zo werd de webshop opgericht. De webshop is gevestigd in Tuinland Groningen, waar ook alle producten voor de webshop zich bevinden.

Via de webshop worden al allerlei producten aangeboden voor zowel binnen- als buitenshuis. In de toekomst is het de bedoeling dat ook planten via de webshop besteld kunnen worden. In de 2018 besluit Tuinland Groep de webshop geheel opnieuw te ontwikkelen.

Tuinland richt zich op de toekomst (2018)

De directie zegt in het Dagblad Van Het Noorden het volgende er over:

“We gaan de zaak nu echt goed aanpakken’’, zegt Drenth. Hij verwacht dat binnen een jaar twintig mensen bij de webshop aan de slag zijn. Drenth wil niet alleen zaken als tuinverzorging en dierenproducten via de webshop verkopen, maar ook planten. ,,Zeker. Maar hoe en wat zijn we verder nog niet helemaal uit.’’ Verder wil Drenth de website gaan gebruiken om meer tekst en uitleg te geven over allerhande zaken. ,,Wanneer het voorjaar wordt kun je daar op de site een verhaal bij vertellen. Bijvoorbeeld wat je met het gras moet doen.’’

Dit jaar bestaan wij 100 jaar. in 1919 begonnen als kwekerij van groenteplanten in Assen en uitgegroeid tot een tuinketen met 4 vestigingen en een webshop.

De directie van Tuinland wordt gevormd door Serena en Girbe Drenth.

''Wij geloven dat een groene wereld het leven van alle mensen gelukkiger maakt.''

Vanuit deze overtuiging heeft Tuinland Groep in oktober 2017 de eerste stappen gezet voor de toekomst van het bedrijf. Zo is er besloten om een nieuw online platform te presenteren waarbij inspiratie de boventoon voert. Daarnaast presenteert Tuinland Groep in de zomer haar nieuwe huisstijl en zijn er voor de winkels en de website flinke veranderingen doorgevoerd.

Vandaag de dag heeft Tuinland Groep zes inspirerende winkels waar je kan groeien van geluk, welke bestaan uit de vijf fysieke winkels én natuurlijk de webshop. In de winkels staan onze servicegerichte medewerkers klaar om je te adviseren met hun kennis over onze producten. Online is Tuinland Groep steeds meer een inspiratiekas waar we naast de website ook te vinden zijn op Facebook, Instagram en Pinterest.

Tuinland Groep heeft bewezen een aanhouder te zijn in het aanbieden van een kwalitatief inspirerend groen wonen assortiment. Met onze woon- en tuincollecties die passen bij de wisselende seizoenen willen we je ook de komende jaren blijven inspireren.

Dit alles resulteert in een frisse blik en met het oog op het 100-jarig bestaan laat Tuinland groep je groeien van geluk.