Wanneer en hoe snoei je een hortensia? Alles wat je moet weten

Hortensia's zijn echte blikvangers in de tuin. Met hun grote, kleurrijke bloemen, geven ze maandenlang een prachtig zomergevoel. Maar om jaar na jaar van zo'n bloemenzee te genieten, is goed snoeien belangrijk. Veel tuinliefhebbers twijfelen: wanneer snoei je hortensia's en hoe doe je dat zonder de bloei te verpesten? In deze blog leggen we het uit - én vertellen we je hoe Tuinland je daarbij kan helpen.

Waarom hortensia snoeien?

Hortensia's worden zonder snoei vaak te groot en verliezen hun mooie vorm. Door jaarlijks te snoeien, houd je de plant gezond, bevorder je de bloei en zorg je voor een frisse, compacte struik. Snoeien helpt ook om dode takken en oude bloemresten te verwijderen, zodat er ruimte ontstaat voor nieuwe scheuten. En die nieuwe scheuten zorgen weer voor verse bloemen - precies wat we willen!

Ken je soort: oude of nieuwe hout?

Het is belangrijk om te weten welk type hortensia je hebt. De meest voorkomende soorten zijn:

  • Boerenhortensia (Hydrangea macrophylla) - bloeit op oud hout.
  • Pluimhortensia (Hydrangea paniculata) - bloeit op nieuw hout.
  • Annabelle (Hydrangea arborescens) - ook op nieuw hout

Het verschil is belangrijk, want het bepaalt hoe en wanneer je moet snoeien. Bij Tuinland helpen we je graag om jouw hortensiasoort te herkennen als je twijfelt. Neem gerust een foto van je plant mee naar de winkel - onze medewerkers staan klaar om je advies te geven.

Wanneer hortensia snoeien?

Boerenhortensia: snoei eind maart of begin april alleen de dode takken en oude bloedhoofden weg. Let op: snoei niet te diep, want de bloemknoppen voor het nieuwe seizoen zitten vaak al klaar!

Pluimhortensias & Annabelle: deze mag je in het vroege voorjaar flink terugknippen, tot op zo'n 30 cm boven de grond. Dat klinkt rigoureus, maar het zorgt voor stevige, krachtige nieuwe stengels en volop bloemen.

Snoeitips voor een gezonde plant

  • Gebruik altijd scherp en schoon snoeigereedschap.
  • Snoei op een droge dag om schimmels te voorkomen.
  • Laat altijd een paar gezonde knoppen aan elke tak zitten.
  • Verwijder ook oude, verhoute takken om verjonging te stimuleren.

Twijfel je? Loop dan even binnen bij Tuinland! We laten je graag zien welke snoeitechniek past bij jouw hortensia.

Snoeien = ook bemesten

Na het snoeien is het hét moment om je hortensia te verwennen met wat extra voeding. Zo geef je de plant een goede start voor het nieuwe groeiseizoen. Bij Tuinland hebben we speciale hortensiameststoffen die zorgen voor een rijke bloei en gezonde bladeren. Onze medewerkers helpen je graag kiezen.

Kom naar Tuinland voor persoonlijk advies

Heb je vragen over het snoeien van je hortensia of wil je gewoon zeker weten dat je het goed goed? Bij Tuinland staan onze experts voor je klaar. In onze winkels vind je niet alleen alle snoeibenodigheden en meststoffen, maar ook een flinke dosis inspiratie voor je tuin. En misschien ontdek je wel een nieuwe hortensiasoort die perfect in jouw tuin past.

Kom langs in één van onze winkels en laat je persoonlijk adviseren. Want met een goed gesnoeide hortensia wordt jouw tuin dit jaar mooier dan ooit.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuintips

Een beukenhaag (Fagus sylvatica) is een populaire keuze voor Nederlandse tuinen en niet zonder reden. Deze prachtige groene haag biedt privacy, bescherming en is een echte sfeermaker in elke tuin. Maar hoe plant je nu eigenlijk zelf een beukenhaag? Wij helpen je graag op weg!

Lees meer...
terras

Na een lange herfst en winter is het tijd om de tuin of het balkon weer gezellig te maken. De planten mogen weer naar buiten, de barbecue wordt afgestoft, en natuurlijk haal je de tuinmeubels tevoorschijn. Maar na maanden buiten of in de schuur te hebben gestaan, kunnen die wel een opfrisbeurt gebruiken. In deze blog lees je alles over het schoonmaken van tuinmeubels - van kunststof tot hout - zodat je er weer heerlijk van kunt genieten.

Lees meer...
tuinplanten

Een kale schutting in de tuin kan al snel saai en massief ogen. Gelukkig kun je met de juiste planten je schutting omtoveren tot een levendige en groene eyecatcher! Klimplanten, struiken en hangende planten zorgen niet alleen voor een sfeervolle uitstraling, maar bieden ook extra privacy en een fijne leefomgeving voor insecten en vogels. In dit artikel geven we je inspiratie en tips om jouw schutting te vergroenen.

Lees meer...
tuintips

Klimaatverandering zorgt voor steeds meer hevige regenbuien. Veel tuinen en steden zijn niet goed voorbereid op al dat water, waardoor straten en tuinen snel blank staan. Een slimme oplossing is het aanleggen van een wadi. Dit is een natuurlijk systeem om regenwater op te vangen en geleidelijk in de bodem te laten zakken. In deze blog lees je hoe je zelf een wadi aanlegt en welke planten het beste geschikt zijn.

Lees meer...