Tuinland Webshop

Kamerplanten verzorgen in de winter: zo houd je ze gezond

Tags:

Kamerplanten verzorgen in de winter: zo houd je ze gezond

De wintermaanden kunnen uitdagend zijn voor kamerplanten. Met minder zonlicht, drogere lucht door verwarmingssystemen en lagere temperaturen hebben je planten extra aandacht nodig om gezond te blijven. Gelukkig zijn er eenvoudige manieren om je planten in topconditie te houden. In deze blog delen we praktische tips om je groene vrienden goed te verzorgen tijdens de koude maanden.

8 tips voor het verzorgen van kamerplanten in de winter

1. Geef minder water

Kamerplanten hebben in de winter minder water nodig omdat hun groeiproces vertraagt. Controleer altijd de potgrond voordat je water geeft. Voelt de grond nog vochtig aan? Wacht dan een paar dagen voordat je opnieuw water geeft. Vooral planten zoals cactussen en vetplanten kunnen gemakkelijk langere tijd zonder water. Let ook op dat je geen water in de schotel laat staan, want dat kan wortelrot veroorzaken.

Probeer een vaste routine te ontwikkelen door bijvoorbeeld elke week of twee weken te checken of je planten water nodig hebben. Gebruik bij voorkeur lauw water, omdat koud water een schok kan veroorzaken bij de wortels.

2. Zorg voor voldoende licht

In de winter is er minder daglicht en dat kan een uitdaging zijn voor lichtminnende planten zoals de monstera of ficus. Zet je planten dichter bij een raam, maar vermijd tocht en direct contact met koude ramen. Voor plekken waar natuurlijk licht schaars is, kun je groeilampen overwegen. Deze speciale lampen bieden de juiste hoeveelheid lichtspectrum om je planten gezond te houden.

Draai je planten regelmatig zodat alle kanten evenveel licht krijgen. Zo voorkom je dat je planten scheef groeien of dat er bladverlies optreedt aan de schaduwzijde. Alleen een ficus hoor je  niet te draaien. Deze laat juist het blad vallen als je de plant draait. Of heel voorzichtig elke keer een klein stukje draaien.

3. Pas op met verwarming

Verwarmingssystemen maken de lucht binnenshuis droger, wat niet ideaal is voor veel planten. Tropische planten, zoals de calathea of de bananenplant houden juist van een hoge luchtvochtigheid. Je kunt de luchtvochtigheid verbeteren door een luchtbevochtiger te gebruiken of een bakje water op de radiator te zetten. Daarnaast kun je je planten af en toe besproeien met een plantenspuit om de bladeren gehydrateerd te houden.

Een andere handige truc is het creëren van een mini-klimaat. Zet planten die veel luchtvochtigheid nodig hebben bij elkaar en plaats er een schaaltje met water of kiezels onder. Dit helpt om de luchtvochtigheid in de directe omgeving te verhogen.

4. Voeding op pauze

In de winter hebben planten geen extra voedingsstoffen nodig, omdat ze in een rustperiode verkeren. Het toedienen van plantenvoeding kan zelfs schadelijk zijn, omdat de wortels het niet volledig kunnen opnemen. Begin pas weer met bemesten in het voorjaar, wanneer je merkt dat je planten actief beginnen te groeien.

5. Houd ze warm, maar niet té warm

Hoewel kamerplanten niet van kou houden, kan een plek vlakbij de verwarming ze ook schaden. Kies een plek waar de temperatuur stabiel blijft, bij voorkeur tussen de 18 en 24 graden. Vermijd tochtige plekken zoals bij een buitendeur of een raam dat vaak openstaat.

Heb je een onverwarmde kamer? Planten zoals sanseveria of vetplaten kunnen beter omgaan met koudere temperaturen, maar zorg er wel voor dat de temperatuur niet onder de 10 graden komt.

6. Verpotten? Wacht tot de lente

De winter is niet het juiste moment om je planten te verpotten, omdat ze dan niet actief groeien. Verpotten veroorzaakt stress bij planten, en in de winter herstellen ze hier moeilijker van. Plan dit klusje voor het voorjaar, wanneer de groeifase weer begint en je planten sterker zijn. Zo kunnen eventuele beschadigde wortels sneller herstellen.

7. Controleer op plagen

In de winter kunnen kamerplanten vatbaarder zijn voor plagen zoals spint, trips of bladluizen. Dit komt door de drogere lucht en het gebrek aan natuurlijke vijanden binnenshuis. Controleer regelmatig de bladeren, vooral aan de onderkant, op tekenen van plagen. Ontdek je ongewenste gasten? Spoel de bladeren af met lauw water of gebruik een biologisch bestrijdingsmiddel. Lees meer over hoe je spint kunt bestrijden in deze blog: Spint bestrijden.

8. Geef ze extra aandacht

De winter is een uitstekende periode om je planten eens goed te inspecteren en schoon te maken. Stof op bladeren kan het opnemen van licht belemmeren. Gebruik een zachte doek om stof voorzichtig te verwijderen. Dit is niet alleen goed voor de gezondheid van je planten, maar het zorgt er ook voor dat ze er stralend uitzien.

Laat je kamerplanten stralen

Met de juiste verzorging kunnen je kamerplanten ook in de winter prachtig blijven. Heb je nog geen planten of wil je je collectie uitbreiden? Bezoek dan Tuinland voor een uitgebreid assortiment kamerplanten en handige accessoires om jouw planten gelukkig en gezond te houden.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuinplanten

Een kale schutting in de tuin kan al snel saai en massief ogen. Gelukkig kun je met de juiste planten je schutting omtoveren tot een levendige en groene eyecatcher! Klimplanten, struiken en hangende planten zorgen niet alleen voor een sfeervolle uitstraling, maar bieden ook extra privacy en een fijne leefomgeving voor insecten en vogels. In dit artikel geven we je inspiratie en tips om jouw schutting te vergroenen.

Lees meer...
tuintips

Klimaatverandering zorgt voor steeds meer hevige regenbuien. Veel tuinen en steden zijn niet goed voorbereid op al dat water, waardoor straten en tuinen snel blank staan. Een slimme oplossing is het aanleggen van een wadi. Dit is een natuurlijk systeem om regenwater op te vangen en geleidelijk in de bodem te laten zakken. In deze blog lees je hoe je zelf een wadi aanlegt en welke planten het beste geschikt zijn.

Lees meer...
tuintips

Een tuin is niet alleen een visueel genot, maar kan ook een feest zijn voor je reukzin. De geur van bloemen en kruiden voegt een extra dimensie toe aan je buitenruimte en maakt van je tuin een ontspannen en uitnodigende plek. In dit artikel bespreken we een aantal planten die je tuin heerlijk laten ruiken en geven we tips om optimaal van hun geur te genieten.

Lees meer...
tuintips

Gezonde planten beginnen bij een sterke basis: de wortels. Maar als wortels gaan rotten, krijgt je plant al snel te maken met problemen. Een veelvoorkomende boosdoener is voetrot. Gelukkig kun je voetrot goed voorkomen met de juiste verzorging en producten. In deze blog vertellen we hoe je voetrot herkent, voorkomt en wat je kunt doen als je planten ermee te maken krijgen.

Lees meer...