• 4 grote winkels
  • Al 100 jaar plant- en tuinkennis
  • Ruime garantie!
0
Totaal:  €0,00
Bestellen
Levertijd webshop 3 werkdagen | Levertijd tuinmeubelen 1 werkdag!

Hoe verzorg je jouw kerstboom?

Jet 2 oktober 2020
Hoe verzorg je jouw kerstboom?
Hoe verzorg je jouw kerstboom?
Ik zelf heb altijd geluk gehad met mijn echte kerstbomen; gewoon een kwestie van af en toe een beetje water geven. Toch blijkt uit onderzoek dat het wel echt een must is om je kerstboom goed te verzorgen. Het zou natuurlijk zonde zijn wanneer jouw kerstboom er na een week al treurig bij staat.

Laten we beginnen met je aankoop van een kerstboom. Uit ervaring weet ik dat je je kerstboom natuurlijk het liefst meteen wilt opzetten zodra je thuis komt. Toch is het raadzaam om eerst jouw kersverse kerstboom een dagje in de garage of op een ander beschut plekje te laten staan om te kunnen acclimatiseren. De meeste kerstbomen zijn namelijk best gevoelig en houden niet van veranderingen.Geef jouw kerstboom tijdens het acclimatiseren flink wat water, minstens een paar liter! De volgende dag wil je je kerstboom natuurlijk direct op zijn plek zetten. Logisch! Let er hierbij wel op dat je de kerstboom minstens 2 meter van je verwarming zet.

Zodra jouw kerstboom het te warm krijgt, vallen de naalden namelijk sneller uit. Dit geldt ook voor een lichte plek waar direct zonlicht schijnt. Het felle zonlicht zorgt er ook voor dat de naalden sneller gaan uitvallen. Ook wordt het aangeraden om de kerstboom niet op een tochtige plek neer te zetten, bijvoorbeeld dicht bij een deur die vaak open gaat. Tocht brengt namelijk plotselinge temperatuurverschillen met zich mee, ook daar houdt jouw kerstboom niet van. 

Verschil kerstbomen met kluit of in pot:
Kerstbomen met kluit zijn, zoals hierboven beschreven, minstens een paar liter water nodig tijdens het acclimatiseren. Kerstbomen zijn erg dorstig en hebben hierdoor genoeg water nodig. De meeste kerstbomen verbruiken zo’n 4 tot 6 liter op de eerste dag! Na het acclimatiseren heeft jouw kerstboom behoefte aan zo’n halve liter water per dag. Let er hierbij wel op dat de kluit licht vochtig is, maar niet kletsnat.Kerstbomen zonder kluit:
Deze komen in ons land het meeste voor. De Nordmannen die wij graag in onze huiskamers neerzetten hebben namelijk een wortelstructuur die het erg lastig maakt om de boom in zijn geheel uit te graven. Vandaar dat er wordt gekozen om ze af te zagen. De bomen zijn hierdoor wel wat goedkoper, maar gaan ook “maar” maximaal twee tot drie weken mee. Om de boom zo mooi en gezond mogelijk te houden, geef ik je graag de volgende tips: Zodra je jouw droomboom hebt uitgekozen, vraag dan of er 3 cm van de stam aan de onderkant afgezaagd mag worden (meestal wordt dit standaard ook wel gedaan). Hierdoor kan je kerstboom namelijk makkelijker vocht opnemen. Daarnaast geldt ook hier: laat je boom eerst even acclimatiseren. Dit kun je het best doen door de boom eerst in een ruime bak met water te zetten zodat de boom zich flink volzuigt met water. Daarna kan de kerstboom rustig gaan wennen aan de warme omgeving.

Zodra de kerstboom eenmaal in je woonkamer staat, zorg er dan voor dat de stam continu in een klein laagje water staat met zijn stam. Zet de kerstboom in een speciaal ontworpen voetstuk, hier zit meestal een waterreservoir in. Zodra het water op is, vul je deze weer bij. Meestal doet een kerstboom zo’n twee dagen met het laagje water.

Met bovenstaande tips moet het goed komen met jouw vers gekochte kerstboom! Nog even een laatste tip: wanneer de kerst voorbij is, en je wilt je kerstboom gaan opruimen, plant dan jouw boom in je tuin! Het kost namelijk zo’n 8 jaar om een kerstboom te kweken… door jouw boom eventueel her te gebruiken, is dat veel duurzamer! ...uiteraard geldt dit alleen voor een boom mét kluit :)

Natuurlijk zijn wij erg benieuwd voor welke kerstboom jij gekozen hebt! Stuur ons een foto op onze Facebook-pagina of tag ons op Instagram! @tuinland #kerstbijtuinland