• 4 grote winkels
  • Al 100 jaar plant- en tuinkennis
  • Ruime garantie!
0
Totaal:  €0,00
Bestellen
.

Spint bestrijden

De beste tips en informatie voor het bestrijden van spint

Nina 11 mei 2022
Spint bestrijden
Spint bestrijden
Spint zijn minuscule mijten en is een van de meest voorkomende plagen bij planten. Niet alleen bij kamerplanten, maar ook in kassen. Spint is met het blote oog nauwelijks te zien. De mijt bevindt zich meestal aan de onderkant van het blad waar het plantensappen opzuigt. Hierdoor ontstaan gele plekjes op de bladeren, wat uiteindelijk steeds erger wordt.

Heb je al eens last gehad van spint op je kamerplanten? Lees dan snel verder want Tuinland geeft je de beste tips en informatie voor het spint bestrijden!
 

Wat is spint?

Spint is een ver familielid van de spin. Als je spint onder de microscoop zou bekijken zie je hele kleine spinnetjes lopen met 8 poten. Ze zijn maar 0,5 mm groot, waardoor je ze eigenlijk niet kan zien.

 Je herkent spint vooral aan de schade die ze maken aan de plant. Ze zitten onder op het blad waar het gaatjes prikt voor voedingsstoffen. Dit veroorzaakt gele puntjes aan de bovenkant van het blad. Na verloop van tijd zal het blad geel worden. Wacht je nog langer met het spint bestrijden, dan zal er een spoor van spinrag ontstaan tussen de bladeren en stengels.
 

Waar komt spin vandaan?

Spint komt je huis binnen via een andere besmette plant of via een raam. Verder houden mijten van een droge en warme omgeving. Het is aan te raden om je planten goed te sproeien met water, vooral onder de bladeren. Mijten zal je veel terug vinden in oude potgrond met weinig tot geen voeding.

Verpot je planten daarom eens in de 2 of 3 jaar, of voeg wat verse potgrond toe aan je plant. Daar wordt je plant ook weer gelukkiger van. Want een gezonde plant heeft ook een betere weerstand.
 

Spint herkennen

Spint herkennen kan soms moeilijk zijn, doordat deze bijna niet te zien is met het blote oog. Onder de microscoop zal je hele kleine spinnetjes zien. Spint is namelijk een verre neef van de spin. Spint bevindt zich meestal onder het blad waar het plantensappen opzuigt. Hierdoor ontstaat beschadiging aan het blad wat zich uit met gele puntjes in de bladeren. Het kan erg vervelend zijn als je er achter komt dat er op je kamerplant spint bevindt.

Als de spintplaag al in een vergevorderd stadium is, zal je fijne draden en spinrag zien tussen de bladeren en stelen van de plant.

Er zijn verschillende soorten spint en deze zijn meestal plant specifiek, onderstaand hoe de verschillende soorten spint herkennen:
  • Kasspint: spreekt voor zich, deze spint komt vooral in kassen voor
  • Ligustermijt: de ligustermijt is een soort die gek is op ligusterhagen. Ook kan je deze mijt vinden op orchideeën
  • Orchidee mijt: ook is er nog een specifieke spint soort die alleen orchideeën aantast
  • Palmmijten en bonenmijten: tast palmen, maar ook diverse soorten groente en fruitsoorten aan

Spint bestrijden met azijn

Spint heeft in vergelijking met andere luissoorten weinig resistentie opgebouwd tegen pesticiden. Het lastige aan spint bestrijden is dat spint zo klein is dat je ze snel over het hoofd ziet. Je bestrijdt dan niet de volledige plaag en de spint zal weer terugkomen.

Er zijn verschillende manieren voor het spint behandelen. Een daarvan is spint bestrijden met azijn. Dit is een snelle en effectieve manier om spint aan te pakken. Voor het spint bestrijden met azijn, giet je een klein beetje azijn in een plantenspuit met water. Besproei de plant vervolgens goed met dit mengsel. En dan met name vooral onder de bladeren!

Is de spint na een paar dagen nog niet weg? Spuit de plant dan nog een keer in met de azijn mix. Maak je azijn mix nog wat effectiever door er wat groene zeep of afwasmiddel aan toe te voegen.
 

Spint spray

Geen zin om zelf producten te moeten mengen en mixen? Koop dan een kant en klare spint spray bij Tuinland. Deze spray van ECOstyle is een effectieve oplossing om spint op planten te bestrijden en voorkomen. De Promanal-R spray is een contactspray, dus het is belangrijk dat de spint geraakt wordt door de spray. Spuit hierbij de boven- en onderkant van de bladeren goed in.

Met bovenstaande tips en tricks kun je gemakkelijk spint bestrijden. Lukt het nog steeds niet? Neem dan gerust contact op met onze Plantendokter voor meer advies.

0 reacties

Reageer

Reageer op dit artikel

Maximaal 1000 tekens
Je reactie is ontvangen. Deze zal op de site getoond worden nadat deze is goedgekeurd door de webmaster.
Het verwerken van je reactie is mislukt, probeer het nogmaals.

Gerelateerde producten