• 4 grote winkels
  • Al 100 jaar plant- en tuinkennis
  • Ruime garantie!
0
Totaal:  €0,00
Bestellen
.

Tips tegen bladluis in je tuin

Natuurlijke tips tegen bladluis

28 juni 2018
Tips tegen bladluis in je tuin
Tips tegen bladluis in je tuin

Wanneer een plant in goede conditie is, zal deze minder snel last krijgen van bladluis. (voorkomen is beter dan genezen) Maar wanneer je toch last hebt van bladluis kun je met de volgende tips op een natuurlijke manier de bladluis bestrijden.

#1 Natuurlijke bestrijders

Trek insecten aan die bladluis bestrijden. Dit kan met bijvoorbeeld Afrikaantjes, deze planten trekken veel insecten aan. Andere insecten die bladluizen eten zijn: larven van lieveheersbeestjes (eten zo’n 600 bladluizen per dag), lieveheersbeestjes (eten zo’n 100 bladluizen per dag), sluipwespen en hun larven, gaasvliegen en oorwurmen. Maar houd oorwurmen uit de buurt van vruchten, die eten ze juist op!

>> Bekijk ons aanbod natuurlijke bestrijding<<

#2 Geurende planten

Zet sterk geurende planten bij de planten waar bladluizen op zitten. Bladluis houdt niet van deze planten zoals lavendel, bonenkruid, dille, salie, hysop, uien en knoflook.
Oost-Indische kers trekt bladluizen aan, deze gaan dan niet op de rozen zitten. De Oost-Indische kers is ook te eten, past dus prima in je moestuin!

#3 Vermijd mieren 

Sommige miersoorten houden luizen als een soort van vee. Bladluizen zuigen sap uit een plant, maar voor hen is dat sap meestal veel te zoet. De luizen schudden het teveel aan bladsuikers wat zij eten uit, dat gekend is als honingdauw, daar zijn mieren verzot op. De mieren 'melken' de luizen door met hun sprieten en achterpoten het lijf van de luis aan de achterkant te bevoelen. De bladluizen voorzien de mieren dus van honingdauw en in ruil daarvoor geven de mieren hen bescherming. Wanneer bijvoorbeeld een lieveheersbeestje langskomt, zullen de mieren het roofdier aanvallen en verjagen.

>> Bekijk ons aanbod mierenlokkers <<

#4 Koud water

Spoel de plant af met koud water. Het koude water beschadigd de plant niet, de luizen worden weggespoeld door het water. Gebruik bij voorkeur een gieter voor de besproeiing.

>> Bekijk ons aanbod bewatering<<

#5 Spuiten

Spuiten met middeltjes zoals:
* Water met afwasmiddel
* Water met spiritus en groene zeep (20 ml groene zeep, 20 ml spiritus en 1 liter water)
* Aftreksel van uien of knoflook. Laat een pan met water en knoflook of uien koken en laat dit mengsel een dag staan voor je het gebruikt. Giet het gezeefde water in een plantenspuit en spuit het op de planten waar bladluizen zitten.

> Ecostyle LuisVrij

#6 Knoflook

Knoflookteentjes in de grond steken. Deze methode is vooral geschikt voor kamerplanten.

#7 Lucifers

Steek lucifers met de kop naar beneden in de grond. In een kleine pot volstaat 1 lucifer, in grotere potten of volle grond steek je er eentje elke 10-15 cm in een cirkel rond de plant. De lucifers moeten elke 1-2 maanden vervangen worden, de zwavel lost op met het gietwater of de regen.

Ik wil af van de bladluis in mijn tuin!

Tuinland biedt u een breed productaanbod aan om op een natuurlijke manier af te komen van bladluis. Shop hier direct online of kom langs in een van onze winkels.

Gerelateerde producten

ECOstyle LuisVrij 750 ml

ECOstyle LuisVrij 750 ml

ECOstyle luisvrij is een product waar je niks meer aan hoeft toe te voegen. Spuit dit op de bloemen en planten waar je onder andere bladluis signaleert en het  zorgt ervoor dat ze verdwijnen.
€9,49€7,49