Druiven snoeien: Wanneer en hoe?

druiven

Druiven snoeien: Wanneer en hoe?

Het snoeien van je druivenstruik is een essentiële praktijk voor het behoud van een gezonde en productieve plant. Niet alleen draagt het bij aan de algehele gezondheid van de plant, maar het kan ook de opbrengst van druiven verbeteren en de levensduur van de plant verlengen. In deze blog zullen we het belang van snoeien bespreken, samen met praktische tips voor het snoeien van je druivenstruik.

Waarom is het belangrijk om je druiven te snoeien?

Snoeien is om verschillende redenen belangrijk voor druivenstruiken. Ten eerste helpt snoeien bij het bevorderen van de groei van nieuwe scheuten en het reguleren van de grootte van de plant. Het verwijderen van oude, dode of beschadigde takken stimuleert de groei van gezond nieuw hout, wat resulteert in een sterkere en meer productieve druivenplant. 

Daarnaast helpt snoeien bij het verbeteren van de luchtcirculatie en bevordert het de zon opname bij de plant. Dit vermindert de kans op ziekten en schimmels, zoals meeldauw, en bevordert een gelijkmatige rijping van de druiven. Snoeien helpt ook met het controleren van de opbrengst van druiven. Door overtollige takken te verwijderen, kan de druivenstruik zich beter richten op het produceren van druiven. 

Hoe vaak moet je snoeien en wanneer?

Over het algemeen wordt aanbevolen om druiven jaarlijks te snoeien. Dit betekent dat je minstens één keer per jaar, en soms zelfs twee keer per jaar, de druivenplant moet snoeien, afhankelijk van de groeiwijze en de behoeften van de plant.

Jaarlijkse snoei: De belangrijkste snoeibeurt vindt plaats tijdens de late winter of vroege lente, meestal tussen december en maart. Dit wordt vaak de wintersnoei genoemd. Tijdens deze snoei worden dode, beschadigde en overtollige takken verwijderd, en worden de zijtakken teruggesnoeid tot een klein aantal knoppen om de groei te stimuleren en de vorm van de plant te behouden. 

Zomersnoei: In sommige gevallen kan een tweede snoeibeurt nodig zijn in de late lente of vroege zomer, meestal na de eerste groeiperiode van de plant. Deze snoei, bekend als de zomersnoei, kan worden uitgevoerd om overtollige scheuten te verwijderen, de plant uit te dunnen en de ontwikkeling van gezonde druiven te ondersteunen. Niet alle druivenplanten hebben een zomersnoei nodig, dus het is belangrijk om de behoeften van jouw druivenstruik te beoordelen.

 

Hoe druiven snoeien: verschillende soorten

Bij het snoeien van druiven is het belangrijk om de juiste technieken toe te passen, afhankelijk van het type druivenplant dat je hebt. Er zijn verschillende snoeimethoden, waaronder:

  • Spilvormige snoei: Dit wordt vaak gebruikt voor jonge druivenstruiken om een sterke hoofdstam te ontwikkelen. Alle zijtakken worden verwijderd, waardoor een enkele rechte stam overblijft.
  • Knotten snoeien: Bij deze methode worden alle zijtakken teruggesnoeid tot een klein aantal knoppen. Dit wordt vaak gebruikt bij tafeldruiven om de groei te beheersen en de oogst te verbeteren.
  • Welk gereedschap heb je nodig? Dit is een veelvoorkomende snoeimethode voor wijndruiven, waarbij één hoofdstam wordt behouden met twee zijtakken die worden teruggesnoeid tot een klein aantal knoppen.

Het is belangrijk om de specifieke behoeften van je druivensoort te begrijpen en de juiste snoeimethode toe te passen voor een optimale groei en oogst.

Welk gereedschap heb je nodig?

Voor het snoeien van druiven heb je enkele basisgereedschappen nodig, waaronder:

  • Snoeischaar: Voor het knippen van takken tot 2 cm in diameter.
  • Takkenschaar of snoeizaag: Voor het knippen van dikkere takken.
  • Handschoenen: Om je handen te beschermen tegen scherpe takken en doornen.
  • Desinfectiemiddel: Om je gereedschap te desinfecteren tussen het snoeien van verschillende planten, om de verspreiding van ziekten te voorkomen. Zorg ervoor dat je gereedschap scherp en schoon is voor het beste resultaat.

Kortom, het snoeien van je druivenstruik is een belangrijke praktijk voor het bevorderen van een gezonde groei en een overvloedige oogst. Door de juiste snoeitechnieken toe te passen op het juiste moment van het jaar, kun je de gezondheid en de opbrengst van je druivenplant maximaliseren.

Delen: