Moestuin beginnen

Moestuin

Een moestuin beginnen

Wil je graag zelf groente kweken, maar je weet niet hoe je een moestuin start? Bekijk eerst op welke plek je de moestuin wilt beginnen. Dan welke groente- en kruidenplanten je er in wilt hebben en of het de juiste plek is (veel zon of schaduwrijk). Kies je voor de volle grond of voor een moestuinbak op poten

Of je tuin nu groot is of klein, zelfs op je balkon kun je groente kweken in potten en bakken. Groente uit eigen groentetuin is gezond en lekker. En een eigen groentetuin beginnen is echt niet moeilijk. Ook is in de tuin werken een heerlijke ontspanning na een lange werkdag.

Als je pas begint met een groentetuin en je hebt niet echt “groene vingers”, begin dan met gemakkelijk te kweken groenten zoals bijvoorbeeld aardbeien, bieten, courgette, radijs, sla, spinazie, wortel en kruiden. Deze planten hebben namelijk weinig verzorging nodig. Kies ook groente die je zelf lekker vindt.

Je kunt zaden zaaien maar ook stekjes kopen. Sommige groentesoorten kun je beter eerst binnen voorzaaien in tuinkassen of in kweekbakken om later buiten uit te planten.

Combinatieteelt

Let er wel op welke groente je naast elkaar zaait. Niet alle groenten kunnen naast elkaar groeien.

Zo gaan bijvoorbeeld tomaten en aardappelen niet samen, maar tomaten, bieslook en ui weer wel. Maar ook ui en wortel is een goede combinatie. 

Moestuin Tip!: Last van aaltjes? Plant Afrikaantjes tussen je knolgewassen. Voor het verjagen van mieren en slakken is de Goudsbloem dé bestrijding! Zo hoef je geen gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken en lost de natuur het zelf op.

 

Zorg voor de juiste moestuin grond!

De grond is het belangrijkste als je een moestuin wilt beginnen. Tuinaarde is beter voor je planten dan gewone zandgrond. Het bevat meer voedingsstoffen. Maar je kunt ook potgrond gebruiken.

Groenten die het beste groeien op kleigrond zijn vooral knollen, koolsoorten en aardappelen. 

Je kunt het beste beginnen met het verwijderen van al het onkruid en gras. Maak de grond goed los voor je begint te zaaien of te beplanten. Egaliseer de grond zodat je makkelijker kunt zaaien of kleine plantjes kunt poten. Bemesten hangt af van welke groente en kruiden je gaat zaaien of planten. Niet alle planten hebben bemesting nodig.

 

Een moestuin voor kinderen

Kinderen vinden het ook erg leuk om hun eigen groente te kweken. Leer je (klein)kinderen hoe je groente zaait, het water geeft en later groeit. Hoe leuk om groente te eten wat ze zelf verbouwen. Dit stimuleert groente eten en je kind krijgt oog voor de natuur. 

Makkelijke groente om mee te beginnen zijn bijvoorbeeld sla en radijsjes. Maar worteltjes of tomaatjes zo uit eigen tuin eten is ook geweldig leuk. Laat je kind zoveel mogelijk zelf doen maar houd wel toezicht of ze bijvoorbeeld niet vergeten om water te geven.

 

Maak een moestuinplan

Teken een plattegrond waar en welke groenteplanten je in je groentetuin wilt hebben. Zo heb je een duidelijk overzicht en kun je later altijd terug kijken waar de planten hebben gestaan. Sommige planten mogen niet vaak op dezelfde plek gepoot worden. 

  • Welke groente in de zon: tomaat, komkommer, erwten, bonen, meloenen en paprika.
  • Welke groente in half schaduw: rode biet, radijs, wortel, knoflook en lente-ui.
  • Welke groente in de schaduw: bladgroenten zoals sla, spinazie, boerenkool en snijbiet, sommige kruidenplanten als peterselie en munt. 

Zet planten die hoog worden meer achteraan en ondersteun ze met plantensteunen.

Wanneer met een moestuin beginnen?

Eigenlijk kun je het hele jaar door een moestuin beginnen, behalve bij vorst en heel erg warm weer. Het beste moment is het voorjaar en het najaar. In april, mei en juni komt het mooie weer er aan en groeit alles lekker snel. 

In het najaar kun je wintergroente zaaien wat je dan in het voorjaar kunt oogsten. Spinazie, veldsla en wintererwten kun je in september/oktober zaaien. Ze groeien iets minder hard maar je kunt dan vroeg in het voorjaar oogsten. En knoflook moet natuurlijk in september/november de grond in. Je kunt dan eind mei-juli al oogsten.

 

Voorzaaien, planten en oogsten

Sommige planten zoals tomaten, pepers en courgettes kun je het beste voorzaaien. Deze planten hebben een warm klimaat nodig en als je in maart al met voorzaaien begint in een tuinkas, kweekbak of moestuinbak op poten of gewoon een bloempot, kun je ze later in je moestuin uitplanten. Vaak moet je na het zaaien de plantjes uitdunnen omdat ze te dicht op elkaar groeien. Doe dit heel voorzichtig om de kleine wortels niet te beschadigen.

Heb je alle groente gezaaid of geplant, dan goed verzorgen, water geven, onkruid wieden en wachten tot het opkomt. Daarna gaan oogsten en genieten van je groente uit eigen tuin.

 

Delen: