Indoor

Indoor

Hoe verzorg ik mijn kamerplanten?

Kamerplanten

Hoe verzorg ik mijn kamerplanten?

Kamerplanten verzorgen? Iedere kamerplant heeft een eigen verzorging nodig. Wat is bijvoorbeeld de juiste standplaats (zon of schaduw). Hoeveel water geef je de plant. Hoe vaak moet je verpotten en welke potgrond gebruik je. En moet je de plant ook snoeien? Welke voeding geef ik mijn plant! 

Dit zijn allemaal vragen die bij het kamerplanten verzorgen komen kijken en die wij hieronder voor je gaan beantwoorden.

Standplaats (zon of schaduw)?

Je hebt een lege plek in huis waar je graag een nieuwe kamerplant wil neerzetten! Kijk dan eerst hoeveel zon of schaduw er op deze plek is. Planten die goed tegen zon kunnen zijn cactussen en vetplanten. Een Musa (bananenplant), Yucca en een Strelitzia willen wel graag veel licht en een paar uurtjes zon. 

Een raam op het zuiden is voor de meeste planten niet geschikt. Je kunt wel de plant een paar meter van het raam vandaan zetten, zodat deze niet de hele dag in de zon komt te staan. Maar de meeste planten kun je beter niet de hele dag in de volle zon zetten. 

Planten met gekleurd blad hebben meestal meer licht nodig dan groene planten. Kamerplanten die weinig licht nodig hebben zijn bijvoorbeeld de Spathiphyllum, Sansevieria, Aglaonema en de Calathea. De standplaats is dus een goede basis bij het kamerplanten verzorgen.

 

  •   Zon: de plek heeft minstens 6 uur per dag volle zon
    • (een raam op het zuiden)
  •   Half schaduw: maximaal 4 uur per dag volle zon
    • (2-3 meter van het raam op het zuiden of direct voor het raam op het noorden)
  •    Schaduw: maximaal 2 uur zon per dag
    • (de rest van de dag op een schaduwrijke plek, geen direct zonlicht)

 

Acclimatiseren

Heb je een nieuwe kamerplant gekocht, laat deze dan eerst acclimatiseren. Kamerplanten verzorgen doe je het beste door niet al te grote temperatuursveranderingen. Hoe lang laat je de plant acclimatiseren? Meestal is een dag genoeg. Zet de plant dan op een koele plek (niet onder de 15°C) ergens in huis.

 

Wat is een luchtzuiverende kamerplant?

Luchtzuiverende kamerplanten verbeteren de luchtkwaliteit en produceren extra zuurstof. Ze neutraliseren schadelijke gassen omdat ze deze gassen opnemen en weer afbreken. Deze planten verbeteren ook nog eens de luchtvochtigheid en zetten CO2 om in zuurstof. Daarom alleen al wil je toch een luchtzuiverende kamerplant in huis hebben staan?!

Luchtzuiverende kamerplanten zijn bijvoorbeeld: 

Makkelijk te onderhouden planten

Niet veel thuis maar je wilt toch graag mooie groene planten in huis? Dan zijn er gelukkig genoeg kamerplanten die weinig verzorging vragen. Bijvoorbeeld cactussen en vetplanten zijn makkelijke planten soorten op het gebied van kamerplanten verzorgen. 


De Sansevieria (vrouwentong) wordt vaak een studentenplant genoemd omdat deze heel gemakkelijk te verzorgen is.Maar ook de Dracaena en de Monstera zijn ideale planten, evenals de Yucca en Peperomia Obtusifolia. Genoeg planten dus om in huis te zetten.

 

Hoeveel water geef ik mijn planten?

Hoeveel water jouw kamerplanten nodig hebben, hangt af van de soort. Is de luchtvochtigheid laag (verwarming of airco aan), staat de plant in de zon, lente en zomer, dan heeft de plant meer water nodig. Staat de plant in ruststand, in de wintermaanden, hoef je minder water te geven.

Let ook bij het kamerplanten verzorgen erop dat de plant nooit te veel water krijgt. Als er water onderin de pot blijft staan, kunnen de wortels in het water komen te staan. Hierdoor ontstaat wortelrot, de wortels stikken dan en dit overleeft je plant meestal niet.

Zorg er ook voor dat jouw gieter of plantenspuit die je gebruikt schoon is. Weet je dat sommige planten niet goed tegen koud water kunnen? Daarom is het beter om water op kamertemperatuur te geven. Of kies voor regenwater, dit is nog beter doordat het minder kalk bevat.

Je kunt de grond controleren of het te nat/droog is door met een satéprikker (of je vinger) diep in de grond te steken om zo te voelen of de grond te nat of te droog is. Pas dan de hoeveelheid water aan per gietbeurt.

  • Veel water: de grond altijd vochtig houden (Palm en Ficus)
  • Gemiddeld water: de grond korte tijd laten opdrogen (Dracaena en Aglaonema)
  • Weinig water: de grond langere tijd laten opdrogen (Sansevieria en Yucca)

Is de luchtvochtigheid belangrijk?

Ook de luchtvochtigheid van kamerplanten verzorgen is een belangrijk aandachtspunt. Is de luchtvochtigheid te laag, dan kunnen je kamerplanten uitdrogen. De bladeren kleuren dan bruin of gaan krullen. Wat je kunt doen is sproeien. Pak de plantenspuit en geef je planten een heerlijke sproeibeurt. Een goede luchtvochtigheid in huis is zowel goed voor de plant als voor je eigen gezondheid.

Wanneer geef je een kamerplant voeding?

Bij het kamerplanten verzorgen dien je de kamerplant ook voeding te geven in de groeiperiode. Dit is meestal van maart tot oktober. De ene plant vraagt wel meer voeding dan de andere plant. Je kunt vloeibare voeding geven, maar er zijn ook voedingskegels. Of speciale voeding voor bijvoorbeeld palmen, orchideeën of vetplanten. Vloeibare plantenvoeding kan de plant het beste opnemen.

Op de verpakking staat wel hoeveel voeding je moet geven. Geef dus nooit meer dan de aangegeven hoeveelheid. In de wintermaanden is de plant in rust en kun je beter geen voeding geven.

Hoe vaak moet ik mijn kamerplant verpotten?

Een vraag die wij ook veel krijgen is: “Hoe vaak moet ik mijn kamerplant verpotten?”. Zet de plant gewoon met plastic pot en al in een mooie sierpot. Maar soms is het wel nodig. Bijvoorbeeld als de pot te klein is, waardoor de wortels verstikken en geen lucht en ruimte meer krijgen. Ook heeft de plant dan een grotere waterbuffer, waardoor de wortels minder snel in het water komen te staan. En uit verse grond haalt de plant nieuwe voedingsstoffen.

De beste periode om de plant te verpotten is toch wel het voorjaar. De plant heeft de meeste energie nodig in deze maanden want is in de groei. Een bloeiende kamerplant verpot je pas na de bloei. Maar koop je nu in het najaar een plant, dan kun je deze wel direct verpotten hoor! Probeer wel zo min mogelijk de wortels te beschadigen.

Oudere planten die niet snel groeien kun je best om de twee à drie jaar verpotten. Bijvoorbeeld als de plant helemaal niet meer groeit, het blad gaat verkleuren en als de wortels boven de grond uitsteken. Of als je ziet dat de verhouding tussen de pot en plant niet meer klopt.

Meestal staat de kamerplant in een plastic pot met een watergat. Dan kun je de plant ook met plastic pot en al in een mooie sierpot zetten. Zo kan het overtollige water makkelijker weglopen en krijgt de plant minder snel “natte voeten”.

Kun je een kamerplant snoeien?

Ja, dat kan. Hierdoor stimuleer je de groei van je plant. Snoei vooral de ongezonde en dode bladeren weg. Hierdoor gaat de energie naar de gezonde delen van de plant. Ook kan het licht minder goed bij andere bladeren terecht komen als een plant te dicht groeit. Wil je liever niet een te grote plant hebben, meer compacter, dan kun je meestal de plant in vorm snoeien.

Alleen in de wintermaanden is de plant in rust. Dan kun je beter niet snoeien. Dode bloemen kun je aan de basis van de bloemen snoeien. Gebruik wel altijd een schone, scherpe tuinschaar of gewone schaar, anders beschadig je de plant.

 

Bruine vlekken op bladeren

Bruine vlekken op bladeren is een veel voorkomend probleem bij het kamerplanten verzorgen. Het is vooral vervelend als je niet weet hoe dit komt. Meestal komt dit door te weinig water of door verbranding. Zet de plant dan op een minder zonnige plek.

Bruine randen komt vaak door een te lage luchtvochtigheid (Strelitzia of Monstera), te veel water, tocht of een te hoge temperatuur. De Calathea krijgt bruine randen door kalk wat in het water zit. Dus deze plant kun je beter regenwater geven. Bij een te lage luchtvochtigheid kun je de plant sproeien.

Bruine bladranden kun je vaak wel afknippen, maar zorg er wel voor dat je nooit in het groene gedeelte knipt.

Kamerplant voeding en verzorgingsproducten bij Tuinland

Bij Tuinland vind je in onze webshop diverse producten die je kunt gebruiken voor het kamerplanten verzorgen. Geef bijvoorbeeld de juiste potgrond aan je kamerplant. Ook zijn er verschillende soorten kamerplanten voeding. Maar gebruik ook een goede, scherpe snoeischaar om je planten in toom te houden. Wil je regenwater gebruiken, plaats dan een regenton.

Bij Tuinland koop je alles voor de juiste verzorging van je planten. En wat heel handig is! Koop het online via onze website en het wordt gewoon bij je thuis bezorgt. Je hoeft er de deur niet voor uit. En misschien zie je nog wel meer leuke producten die er bij Tuinland te koop zijn!

Planten stekken

Stekjes

Planten stekken, zo doe je dat!

Wat is nou leuker dan kleine stekjes te zien groeien? Het stekje krijgt steeds meer wortels en nieuwe bladeren. Er zijn vele soorten planten die je kan stekken, hierdoor kun je eindeloos variëren in huis. Het is belangrijk om planten te stekken in de lente of zomer, omdat planten dan in het groeiseizoen zitten. Hierdoor zal je al snel nieuwe wortels zien bij je stekjes. 

Welke planten makkelijk stekken?

Wist je dat je bijna alle planten in je huis kan stekken? Waar je goed op moet letten is dat je kamerplanten op verschillende manieren kan stekken. Hieronder benoem ik de meest voorkomende manieren om te stekken met de makkelijkste planten:

Uitlopers stekken

Planten zoals de pannenkoekenplant en de graslelie maken zelf een stekje aan, wat makkelijk! Deze haal je uit de grond en kan je op water stekken of gelijk in een nieuw potje zetten. 

Luchtwortels stekken

De gatenplant en scindapsus krijgen luchtwortels. Dit zijn planten die makkelijk te stekken zijn. Het enige wat je hoeft te doen is een stengel vlak voor de luchtwortel afknippen. Deze zet je vervolgens in de aarde. De plant stekken, kan ook eerst op water om op voorhand wat wortels te kweken. 

Kopstekken

Sommige planten hebben een stam, zoals een ficus of yucca. Daar groeien weer vertakkingen aan. Bij deze planten snijd je de kop van de plant af. Dit klinkt heftig, maar geen zorgen er zal gewoon een nieuwe top groeien uit de moederplant. Het is belangrijk de kopstek in het water te zetten zodat hij wortels kan laten groeien.

Bladstekken

Dit doe je bij vetplanten zoals een aloë vera of een peperomia. Deze stek je door een blad van de plant te halen en deze in de potgrond te zetten. Voordat je het blad in de potgrond zet moet deze eerst even herstellen. De ‘’wond’’ moet namelijk eerst drogen en helen.

Hoe stek je een plant?

Een stekje die je in het voorjaar of zomer af knipt zal het snelst gaan wortelen en heeft de grootste overlevingskans. Er is dan genoeg warmte en licht zodat je stekje sneller wortelt en groeit. Hierboven staan de verschillende manieren voor het planten stekken, belangrijk is om de juiste stek manier uit te kiezen voor je plant.

Gebruik altijd schone materialen als je gaat planten stekken. Anders heb je kans om bacteriën van de ene stek op de andere stek over te dragen. Maak je schaar of mes altijd schoon met wat alcohol.

Bij planten stekken op water kun je het beste water op kamertemperatuur gebruiken. Wist je dat regenwater zelfs nog beter is om te gebruiken bij planten stekken?

Ook belangrijk is om te zorgen dat je niet te grote stekken gebruikt. Een grootte van 10 tot 15 cm is voldoende. Doe je dit niet, dan moet de stek te hard werken om alle bladeren te voorzien van vocht. Zorg er ook voor dat je van de onderkant wat bladeren afhaalt, dit gedeelte gaat straks wortelen en dan in de grond. Stekken planten is voornamelijk een kwestie van de plant in de volle grond zetten. 

Welke planten stekken op water?

Bij planten stekken zijn er veel planten die op water gestekt kunnen worden. Alleen bladstekken kan je na het herstel gelijk in potgrond zetten. Een plant stekken op water is ook gelijk de makkelijkste manier. Je hoeft niet bang te zijn dat je te weinig water geeft. Ook kan je makkelijk in de gaten houden hoeveel wortels je stekje al heeft. 

Daarnaast ziet het er ook nog eens super leuk uit! Ga voor een transparant potje en zie de wortels van jouw stekje groeien. Je stekje zal wel even moeten wennen als je hem in potgrond stopt, het is dan belangrijk de potgrond vochtig te houden.

Vaderplant stekken

De persoonlijke favoriet van Tuinland is de vaderplant! De Latijnse naam van de vaderplant is tradescantia. De vaderplant is een makkelijke kamerplant die snel groeit en nog makkelijker is als het om planten stekken gaat. De vaderplant komt oorspronkelijk uit Noord- en Zuid Amerika. De plant groeit daar vrij snel en wordt daarom ook gebruikt als bodembedekker.

Als je een makkelijke plant zoek voor het planten stekken, dan moet je bij de vaderplant zijn. Knip een stengel van ongeveer 10 tot 15 cm af met wat nieuwe bladeren. Als er nieuwe bladeren aan de stengel zitten betekent dat er veel energie in zit wat zorgt voor een succesvollere stek. Aan de onderkant van de stengel haal je de bladeren er vanaf, hier gaat de stek straks wortelen. Zet het stekje in het water en dan begint het wachten! 

Gelukkig krijgt de tradescantia al snel wortels. Wanneer de stek wortels heeft gemaakt kun je deze in aarde zetten. Het mooist is om meerdere stekjes in een pot te zetten, zodat je een mooie volle plant krijgt. Geef je vaderplant in het begin wat meer water zodat de wortels kunnen wennen aan de potgrond.