Japanse Wijnbes
Lekkere frisse, zoetzuren framboosachtige vruchten komen aan deze Japanse Wijnbes.
Lees meerDe Japanse Wijnbes is een frisse, zoetzure framboosachtige vrucht. De frambozen zijn in juli/augustus rijp. Het is een zelfbestuivende plant. Plant de struik op een zonnig plekje of in halfschaduw.
Je bewaard frambozen/bramen niet zo lang of je moet ze invriezen. Bewaar ze ongeveer voor drie dagen in de koelkast. Maar veel lekkerder om ze gewoon direct op te eten nadat je ze geplukt hebt. Je kunt frambozen het beste niet afspoelen onder de koude kraan maar in een vergiet doen en deze in een bak met water zetten. Zo kneus je de frambozen/bramen niet.
Frambozen en Bramen eet je meestal zo direct na de pluk op. Maar ook lekker op een taart of met ijs en slagroom. Ook hier jam of saus van maken is prima te doen. De framboos is caloriearm en rijk aan vitamine C en vezels. Ze bevatten unieke antioxidanten met de moeilijke naam ellagitannines. In reageerbuizen hebben ellagitannines interessante kankerremmende eigenschappen. Het is helaas nog niet bekend of dit ook zo werkt in het lichaam. Bramen bevatten veel mineralen en anthocyanen. Van alle fruitsoorten bevatten bramen de meeste vitamine E en zijn bramen het rijkst aan calcium en tevens leveren ze ook veel ijzer en magnesium. Deze mineralen zijn nodig voor onze spieren, onze botten en ons bloed.
Snoeien
In de winter de oude leeggeplukte stengels wegknippen.
Bemesting
Frambozen houden van humusrijke, lichtzure grond. Geef dus een organische meststof.