Kropsla - Zwart-Duits
Sla kun je het hele jaar door eten. En wat is nu lekkerder dan kropsla uit eigen tuin.
Lees meerZaai in februari-maart op een zaaibed onder glas, of vanaf half maart tot begin augustus in regels. Voor het ontkiemen is een niet al te hoge temperatuur (15-20ºC) van belang: een beetje kou ‘breekt’ de kiemrust. De sappige groene bladeren omsluiten een lichtgekleurd, zacht hart. Het wordt ook wel botersla genoemd omdat de bladeren boterzacht zijn. Het is geschikt voor zomerteelt in de volle grond.
Kropsla is vooral in Nederland erg bekend. Vroeger werd de sla wel gekookt, tegenwoordig gewoon rauw gegeten. Sla is een caloriearme groente maar er zit wel vitamine A en C, kalium en fosfor in. Ook bevat sla antioxidanten. Als je regelmatig de buitenste bladeren oogst, groeit de plant gewoon door en kun je blijven oogsten van mei - september.
Plantafstand: 30 cm x 30 cm. Er zitten ongeveer 1000 zaden per gram in een zakje.
Maak een heerlijke salade van sla met bijvoorbeeld radijsjes, tomaten en een gekookt eitje. Maar ook lekker op een broodje met bijvoorbeeld kaas en tomaat. Of een broodje met sla, brie, walnoten en honing.
Bewaar sla een week in de koelkast of 1-2 dagen op een koele plek buiten de koelkast. Sla moet kunnen ademen.