Gele Framboos
Een heerlijke zoete gele framboos is de Rubus idaeus Fallgold.
Lees meerDe Rubus idaeus Fallgold is een gele framboos met een lekkere, zoete smaak. De plant bloeit in mei/juni. De frambozen zijn in oktober/november rijp. Het is een zelfbestuivende plant en niet gevoelig voor ziekten. Plant de struik op een zonnig plekje of in halfschaduw.
Bewaar de frambozen/bramen niet te lang of je moet ze invriezen. Bewaar ze ongeveer voor drie dagen in de koelkast. Maar veel lekkerder om ze gewoon direct op te eten nadat je ze geplukt hebt. Je kunt frambozen het beste niet afspoelen onder de koude kraan maar in een vergiet doen en deze in een bak met water zetten. Zo kneus je de frambozen/bramen niet.
Frambozen en Bramen eet je meestal zo direct na de pluk op. Maar ook lekker op een taart of met ijs en slagroom. Ook hier jam of saus van maken is prima te doen. De framboos is caloriearm en rijk aan vitamine C en vezels. Ze bevatten unieke antioxidanten met de moeilijke naam ellagitannines. In reageerbuizen hebben ellagitannines interessante kankerremmende eigenschappen. Het is helaas nog niet bekend of dit ook zo werkt in het lichaam. Bramen bevatten veel mineralen en anthocyanen. Van alle fruitsoorten bevatten bramen de meeste vitamine E en zijn bramen het rijkst aan calcium en tevens leveren ze ook veel ijzer en magnesium. Deze mineralen zijn nodig voor onze spieren, onze botten en ons bloed.
Snoeien
Na de oogst kun je alle oude stengels wegknippen. Daarna de nieuwe stengels weer vastbinden.
Bemesting
Frambozen houden van humusrijke, lichtzure grond. Geef dus een organische meststof.