Rode Kruisbes
Een lekkere, rode kruisbes is de Hinnonmäki Röd.
Lees meerDe Hinnonmäki Röd is een zelfbestuivende kruisbes. Deze struik bloeit in april en de bessen zijn rijp in juli. Je kunt kruisbessen het beste, enkele dagen, uitgespreid in de koelkast bewaren. Was ze vlak voor gebruik af en verwijder dan pas de kroontjes. Je kunt de schil van de kruisbes gewoon opeten. Kruisbessen hebben geen pitten. Je kunt er jam en compôte van maken. Of toevoegen aan een appeltaart.
Kruisbessen zijn heel gezond. Ze bevatten namelijk veel goede voedingsstoffen zoals vitamine C, B1, B2, B3, B6, E, kalium, calcium, magnesium, ijzer, zink en fosfor. De vrucht zorgt voor versterking van de hartspier. Ook zijn de kruisbessen goed tegen ontstekingen en voor het imuunsysteem.
Snoeien
De Hinnonmäki Röd draagt bessen op éénjarig hout. De grondscheuten (takken die vanuit de grond rondom de plant groeien) kun je beter snoeien. Knip verticale oude takken tot 10 cm boven de grond weg. Het jaar erop vormen zicht weer nieuwe scheuten.
Bemesten
Deze rode kruisbes houdt van humurijke grond en bemest één keer per jaar met kalium.